Kánikula – Két embert sikerült visszahozni a vízimentőknek

balaton.vehir.hu 2017. 08. 03. 15:53

Szinte egyidőben két embert, Balatonlellén egy nőt, míg Tihanyban egy férfit kellett újra éleszteni azt követően, hogy élettelen testüket a partra vitték.

Nem sokkal 11 óra után lett rosszul egy 70 éves nő a balatonlellei strandon. Munkatársunk azonnal a helyszínre futott. Életjeleket nem mutatott, ezért kollégánk, egy külföldi strandoló segítségével megkezdte a reanimációt. A VMSZ Ábrahámhegyről indította a sürgősségi mentőhajót, amelynek személyzete, valamint az Gyermekmentő Alapítvány helyszínre riasztott egysége, a mentőhelikopter személyzetével közösen küzdöttek a nő életéért.

A nőt majd’ egy órás újra élesztés után a helikopterbe vitték, de felszállás előtt újra leállt a keringése és így újra kezdték a reanimációt. A második beavatkozás után sikerült olyan stabil állapotba hozni, hogy a mentőhelikopter kórházba vitte.

A nőről időközben kiderült, hogy néhány napja a szívével kezelték, így valószínű, hogy rosszul lett a vízben.

Közben Tihanyban egy élettelen férfit vettek észre a strandolók, ahogy a vízen lebeg. Őt is a VMSZ munkatársak kezdte újraéleszteni azt követően, hogy a vízből kimentették. Feltehetően ez a férfi is rosszul lett és így kerülhetett a vízbe. Őt hamar, a második-harmadik kompresszió után már sikerült visszahozni, ettől kezdve ugyan még eszméletlen volt, de már spontán légzése alakult ki.

Ehhez az esethez Tihanyból indult a Rupert sürgősségi mentőhajó, valamint a szárazföldön az OMSZ estekocsija. A férfi állapotát stabilizálták és a mentő autó kórházba vitte.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a két eset kapcsán, különös tekintettel a kánikulára, fokozott óvatosságra inti a különböző betegségekben szenvedőket. Számukra ugyanis a fürdőzés, ami együtt jár a napon tartózkodással fokozottabb veszélyt jelent, mint az egészséges szervezetű emberekre.

Tar Mihály, szóvivő

Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!