A Tihanyi Levendulás Sör és vendégei

balaton.vehir.hu 2017. 07. 06. 11:37

I. Tihanyi Kézműves Sörfesztivál - a Legendás Házban.

Időpont: 2017. július 14-15-16.
Helyszín: Tihany, Legendás Ház, Batthyány utca 18. http://www.legendas.hu/
A rendezvényen részt vevő főzdék: Kapucinus, HopTop Brewery
Programok: délutánonként kóstolók és sörkulturális előadások; esténként élő zene
Kapcsolattartó és további információk: Illisz László, tel.: 0620-257-6473 vagy 0620-366-5057

A Legendás Ház 2016-ban kezdte el forgalmazni a Tihanyi Levendulás Sört. A Kapucinus kézműves sörfőzde és a Legendás Ház csapata közösen álmodta meg és készítette el ezt a remek, szűretlen, világos búzasört, amelynek utánozhatatlan aromáját a tihanyi levendulásban szedett, illatos virág határozza meg.
A Kapucinus főzde sörmestere, Késmárky Kata receptje szerint egy szűretlen, pasztörizálatlan búzasörrel egyesül a speciális eljárással porrá őrölt levendula, az érlelés után pedig palackba, illetve csapra került az 5,0° alkoholt tartalmazó, 11,6° Balling fokos, a német tisztasági törvénynek megfelelő eljárással készült, alsóerjesztésű, valódi Tihanyi Levendulás Sör! A főzés során a tiszta ivóvíz találkozik még bécsi malátával, búzamalátával, a levendula erőteljes ízét pedig némi, kesersavanya aromájú citrus komló és kandiscukor teszi igazán izgalmassá. És hogy a lényeget ki ne felejtsük, döntő szerepet játszik még a varázslatos folyamatban a sörélesztő, akinek közreműködése nélkül a felsorolt hozzávalókból legfeljebb és legjobb esetben is csak üdítő ital lehetne – de semmiképpen sem sör!
A tihanyi önkormányzat képviselő testülete nemrégiben helyi védettségű termékké nyilvánította a Legendás Ház Tihanyi Levendulás Sörét. Ez azt jelenti, hogy ezen a néven csak ezt a sört, csak Tihanyban és ott is kizárólag Legendás Ház árnyas fái alatt lehet megkóstolni.
Az I. Tihanyi Kézműves Sörfesztiválon a – valódi Tihanyi Levendulás Sör mellett – a Legendás Házban látogatók megkóstolhatják a Kapucinus főzde egyéb termékeit, illetve a hazai kézműves sörforradalom talán legsikeresebb főzdéjének, a HopTop Brewery kiváló söreit is!

Az I. Tihanyi Kézműves Sördfesztiválon részt vevő főzdék

Kapucinus
A magyarhertelendi Osterbräu rendszerű sörfőzde, már több mint 20 éve (1994 óta) készíti söreit, a német tisztasági törvény (Reinheitsgebot) előírásait figyelembe véve. (1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt", amely a sörfőzéshez csak a négy alapanyag, a maláta, a víz, a komló és az élesztő felhasználását engedélyezte.)
Alapítása óta több tulajdonosváltásra is sor került, de a cél mindvégig változatlan maradt: a microsörfőzde technológián alapuló minőségi termelés, a legjobb alapanyagok alkalmazásával. A Kapucinus alsóerjesztésű (Lager Beers) söreit nem pasztörizálja.
Söreiket csapolt formában és palackozva (koronazáras üvegpalack) is értékesítik a magyarországi sörpiacon. Termékeikre jellemző rövidebb eltarthatóság (8-30 nap), vagyis a söreik garantáltan frissek, így tudnak fogyasztóiknak olyan íz hatással kedveskedni, amit a mai multinacionális világban alig-alig találhatunk meg.

Ízelítő a Kapucinus Tihanyban kóstolható söreiből:

Tihanyi Levendulás Sör - Alkohol 5,0°; Balling 11,6°B; szűretlen, világos levendulás búzasör; összetevők: ivóvíz, bécsi maláta, búzamaláta, levendula, citrus komló, kandiscukor, sörélesztõ.
Szeplőtelen - alkohol 4,3°; Balling 11,3°B; szűretlen, világos lager típusú sör; összetevők: ivóvíz, pilseni maláta, kétféle komló, sörélesztő. A szűretlen sör selymes, testes, de mégis könnyed ízvilágával.
Frau Luther - alkohol 4,9°; Balling 12,8°B; szűretlen, vörös lager típusú sör; összetevők: ivóvíz, pilseni maláta, karamell maláta, festő maláta, Herkules komló, Cascade komló, sörélesztő. Hidegkomlózott vörös sör, a Cascade komlónak köszönhetően enyhén citrusos, fűszeres illat, kellemesen kesernyés utóízzel.

HopTop Brewery
Az első magyar European Beer Star díjas sörfőzde!

A HopTop Brewery különleges, kraft söröket gyártó sörfőzde. Az Amerikából induló un. „sörforradalom” Európába is betört, így a tengeren túlon gyártott, egyedi ízvilágú termékek az öreg kontinensen is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.
A HopTop Brewery nemzetközileg is elismert minőséget gyárt, több nemzetközi díjat is nyert. Legutóbb Amerikában kapott Aranyérmet a a tihanyi sörfesztiválon is kóstolható, Uluru nevű, ausztrál búzasöre. Emellett a Dublin Craft Beer Cup-on mindegyik nevezett söre érmet kapott, illetve a European Beer Star-on is díjat nyert, s így az első (és jelenleg egyetlen) magyar sörfőzde, amely ilyen magas szakmai elismerést kapott. Ez utóbbi versenyt a világ legnagyobb versenyei között tartják számon, ahová több ezer nevezés érkezik a világ minden tájáról, így jelenleg a HopTop Brewery által készített, s a tihanyi sörfesztiválon is kóstolható Midnight Expressz elismerése a legrangosabb díj, amit magyar sör valaha kapott.
A főzde termékei nincsenek pasztörizálva, sem szűrve, ezért ízük – a nagyüzemi eljárással gyártott söröknél – sokkal intenzívebb, élvezeti értékük magasabb, hiszen minden értékes anyag az italban marad. Ugyanakkor a kiemelkedő gyártási, kezelési gondosság és üzemi higiénia miatt a sörök eltarthatósága 1,5 év!
Hol találhatóak meg a termékeik?
A HopTop sörök a nagy magyar üzletláncok boltjaiban, a különleges sörök szaküzleteiben és Budapest belvárosának éttermeiben, sörözőiben is megtalálható. Emellett a cég egyre több országba már exportálja termékeit (pl. Kanada, Finnország), és jelenleg is több ország (pl. Németország, Dánia) forgalmazóival folynak tárgyalások az értékesítésről. A Hop Top Brewery ezzel a megfeszített tempóval igyekszik feltenni Magyarországot a világ sörtérképére.

Ízelítő a HopTop Brewery Tihanyban kóstolható söreiből:

Midnight Express – European Beer Star Bronzérem, Dublin Craft Beer Cup – Ezüstérem
Alc.: 6%, IBU: 45, SRM: 80, Bo:15
Igazi, hamisítatlan fekete sör, bársonyos, krémes habbal! Hidegen pörkölt, kávés és füstös illatok, ízek jellemzik, majd ahogy lassan enged fel a hidegségéből, úgy jönnek elő az enyhén csokoládés ízek. Felhasznált komló: COLOMBUS, CHALLENGER

Uluru – Commonwealth Cup (USA) – Aranyérem, Dublin Craft Beer Cup - Bronzérem
Alc.: 4,5%, IBU: 38, SRM: 6, Bo: 13

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!