Egry József festményeiből látható kiállítás Tihanyban

balaton.vehir.hu 2017. 06. 29. 20:42

A Balaton festőjeként is ismert Egry József munkáiból látható kiállítás péntektől a KOGART tihanyi galériájában.

A szeptember 10-ig látható, több mint 30 alkotást felvonultató tárlat képeit jelentős hazai köz- és magángyűjtemények anyagából válogatták - közölték a rendezvény szervezői csütörtökön az MTI-vel.
A művek középpontjában balatoni témák szerepelnek - mondta Kókai Nagy Tímea marketingvezető. Feltűnnek a képeken ismert balatoni helyszínek, például a keszthelyi csónakkikötő, Tihany vagy a művész életében is jelentős szerepet játszó Badacsony, de más, a tóhoz kapcsolódó témák, mint a nádas, a vitorlások, strandjelenetek, szőlőhegyek és a balatoni vihar is megjelennek művein.
Egry József képeit technikailag az impresszionizmus fényfestészete, a posztimpresszionizmus önelvű képalkotási elve, az expresszionizmus energiája, eszmeileg pedig a panteizmus, a napkultusz, az egzisztencializmus spirituális változata jellemzi.
Az 1883-1951 közt élt Egry József a modern magyar festészet egyik legmarkánsabb képviselője, művészetének középpontjába az 1920-as végétől került a Balaton. A művész ugyanis az első világháborúban szerzett betegségével 1916-ban a badacsonyi hadikórházba került gyógyulni, ahol megismerte későbbi feleségét, Pauler Juliskát.
A kiállítás a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány valamint a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum közös szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

Egry József: Visszhang

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!