Nagy küzdés után öt futam és német győzelem a rekord létszámú Finn Masters Európa Kupán

balaton.vehir.hu Forrás: Press MVSZ/Bányász Árpád 2017. 06. 12. 14:48

Olimpikonokkal és masters világsztárokkal teletűzdelt mezőny vágott neki Tihanyban a hetedik Masters Európa Kupának. A rekordnak számító 89 nevező – akik 15 országot képviseltek - furfangos, de nehéz versenyt tudhat maga mögött, a Balaton ezúttal a trükkös arcát mutatta a finneseknek.

A tervezett 10 futamból ötöt sikerült megtartania a már-már erőn felül teljesítő rendezőségnek. Ez az öt futam azonban komoly sportteljesítményt kívánt a versenyzőktől. A második versenynap első futama volt a legkeményebb, ahol a 28 csomós befújások próbára tették a hajókat és a versenyzőket, sok volt a borulás, sajnos árbóctörés is történt, de mindenki épen, biztonságban került a célvonal túloldalára vagy a partra. Ezen a napon aztán fokozatosan csökkent a nagyon csapkodó, irányát sokszor változtató észak-nyugati szél. Nehéz volt benne fair pályát tenni és futni, de a három futamot sikerült teljesítenie az egyre fogyatkozó mezőnynek. A verseny harmadik napján ugyanúgy erős széllen indult az első futam, de a szél ereje olyan rohamosan csökkent, hogy ezen a napon csak két futamra futotta. Jellemzően a keleti medencében folyt a verseny, s bár az utolsó versenynapon többször is próbálkozott a rendezőség a tihanyi cső túloldalán, az utolsó napon már nem sikerült futamot teljesíteni.

A korábbi háromszoros - 2007, 2008 és 2009 - masters világbajnok és hétszeres ezüstérmes, ma is szinte mindenhol esélyesként induló német André Budzien hozta a papírformát és két futamgyőzelemmel, két második hellyel, valamint a kieső 6. hellyel magabiztosan nyerte a versenyt és a grand masters kategóriát. Az abszolút sorrendben az ukrán Taras Havrysh követte a német versenyzőt, a tavalyi bajnok dél-afrikai Ian Ainlise lett a harmadik, a legjobb magyar Székely Antal az ötödik helyen végzett, utána az ugyancsak magyar Haidekker Péter érkezett a lajstromban.

A verseny kiemelkedően sportszerű volt, a négy tagú nemzetközi zsűri tulajdonképpen munka nélkül maradt, óvást nem kezdeményeztek, és a vízi bíráskodás sem állította túl nagy feladat elé a két magyar, egy angol és egy horvát bírót.

A verseny egyik „sztárja” az egyetlen super legend, azaz 80 évesnél is idősebb versenyző, a német Walter Mai volt, aki már a ‘80-as években is részt vett a veterán világbajnokságokon. 1984-ben világbajnoki címet szerzett, 1993-ban ezüst, 1996-ban pedig bornzérmet nyert és most Tihanyban is számos sokkal fiatalabb versenyzőtársát megelőzve az 59. helyen zárta a versenyt.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!