Tájházak Napja Tihanyban

balaton.vehir.hu 2017. 04. 20. 16:46

Szeretettel várják az érdeklődőket a Tájházak Napja alkalmából Tihanyban, ahol ingyenes belépési lehetőséget és kézműves programot kínálnak az érdeklődőknek. A belépés ingyenes! Nyitvatartás: április 22-23. 10.00 - 16.00 óráig.

A népi építészet emlékei

Tihany középkori eredetű, hagyományos kultúrája az 1950-es évekig élőnek mondható. A vár, illetve az apátság birtokán dolgozó tihanyi lakosok jellemzően szegények voltak, ez építészetükben is megmutatkozott.

Gyakran egy telken több egyszoba-konyhás zsellérházat is építettek. A házakban jellemzően középen volt a füstös konyha - a füst a kémény nélküli háztetőn és az ajtón távozott - amit a 19. században felváltott a szabadkéményes, füstelvezetésű konyha. A konyha mellett volt egy szoba, a másik oldalon a kamra, pajta és istálló. A konyhában kemencével, a szobában ún. szemes cserépkályhával fűtöttek. A házak fala sövényfonású tapasztott fal, fehérre meszelve és sárba rakott jellegzetes szürke színű tihanyi bazalttufa kőfal, fedele nád. Bútorzata több korosztályt kiszolgáló keményfából készült. A számos műemlék jellegű házból ma eredeti állapotban, berendezve látogatható a Pisky sétányon az ún. parasztgazda háza, és a hálászcéh háza, a Batthyány J. utca végén a fazekasház, a többi védett ház ma is lakott vagy egyéb turisztikai célokat szolgál.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!