XV. Tihanyi Gardália - képgalériával!

balaton.vehir.hu 2016. 11. 05. 19:55

Tizenötödik alkalommal került megrendezésre Tihany és a Balaton-felvidék legnagyobb rendezvénye, a Garda-fesztivál. A háromnapos programsorozat fő napja a szombat, amikor a kikötőből kifut a két hatalmas utasszállító hajó, hogy egy kellemes reggeli mellett megnézhessék az érdeklődők, milyen is az igazi garda halászat a Balatonon.

A tizenöt éves, jubileumi rendezvény célja az, hogy emléket állítson a balatoni halászatnak, és tisztelegjünk azok előtt, akik ezzel az embert próbáló munkával keresték kenyerüket. Hiszen Tihany lakóinak évszázadokon át egyik legfontosabb megélhetési forrása a hal, a garda volt.

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

A Gardália egyik hagyománya az, hogy minden évben Tihany község önkormányzata meghív egy másik települést. Ebben az évben Várpalota lett a díszvendég település. A Balatonon hajókázva, és a halászok megfeszített munkáját nézve elsőként Tósoki Imre, Tihany polgármestere köszöntötte a vendégeket, és kiemelte, hogy nagyon sajnálja, hogy a tizenöt évvel ezelőtti halászok, akik még ismerték az ősi halászatot, ma már nem lehetnek itt velünk. Annak idején még egy nagyon kis eseménynek indult a Garda-fesztivál, de tizenöt év alatt a közösségi összefogásnak és a helyi civil szervezeteknek összefogásával egy hatalmas rendezvénnyé alakult már ez a program, és nyugodtan mondhatom, hogy a Balaton, sőt, Magyarország egyik legnagyobb szezonhosszabbító eseményévé nőtte ki magát. Azért is szükséges a közösségi összefogás egy ilyen rendezvényhez, mert három nappal ezelőtt még úgy ébredtem, hogy ezen a rendezvényen se garda, se látványhalászat nem lesz. Most már viszont ott tartunk, köszönhetően Fazekas Sándornak és Kontrát Károlynak, hogy három nap alatt sikerült ezt a halászatot megszervezni, és most megcsodálhatjuk azt a munkát, amit az elmúlt évszázadban a halászok végeztek a garda halászaton.

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntötte a vendégeket. Az államtitkár arról beszélt, hogy egy olyan hagyományőrző rendezvénynek lehetünk a részesei, ami egyedülálló élményeket rejt magában. Amikor utána olvastam, hogyan is történt régen a garda halászata, milyen hagyományokat követtek őseink, akkor tudtam meg, hogy a halászat az egyik legkiemelkedőbb tevékenység volt, egészen a huszadik századig. Apáról fiúra szálltak ezek a hagyományok, a halászat fortélyai és mesterségei. A kabátokat lengetve és egyéb jelzéseket használva tudták ezt a mesterséget űzni, nagyon profin. Az idő múlásával ez a hagyomány a feledésbe merült, volna, ha nem lennének olyan rendezvények, amilyen a mai is.

Talabér Márta, Várpalota, a Garda-fesztivál díszvendég településének polgármestere köszöntőjében pedig azt emelte ki, hogy péntek este egy értéktár kiállítás nyílt meg a tihanyi Nagy László Művelődési Házban. Az itteni rendezvény is azt mutatja, hogy nagyon fontos lajstromba venni mindazokat az értékeket, településenként, megyénként és országos szinten is, amelyekkel rendelkezünk, mert úgy lehet turizmust fejleszteni, úgy lehet egy településnek arculatot adni, ha a régi értékeinket, hagyományainkat, emlékeinket megpróbáljuk megőrizni. Azt gondolom, hogy Tihany ebben nagyszerű példát mutat. Igyekszünk mi is hozzájárulni az eseményhez, hiszen elhoztuk a Bányász fúvószenekart, illetve a néptáncegyüttesünket, akik műsorral várják majd az érdeklődőket.

A hajókázás és a gardales után a kikötőben a látott hal fogadása következett, melyet hatalmas érdeklődés mellett Tihany polgármestere, Tósoki Imre és Tihany alpolgármestere, Varró János hoztak a partra, hogy aztán egy szép őszi utat megtéve, az oltár elé kerüljön a Tihanyi Apátságban. Kora délután, dr. Korzenszky Richárd perjel mondott szentmisét és áldotta meg a halat és az újbort. Az atya szavai a következők voltak, „A szőlőnek törődésre van szüksége, hogy ne pusztuljon el. Így vagyunk mindannyian az élettel is. Időre van szükségünk, odafigyelésre van szükségünk, egymással való törődésre van szükségünk. Itt, most, azért, hogy legyen majd az utánunk következők számára is élhető föld, élhető vidék.”

A szentmise után a kosárnyi garda már megszentelve indult a menet elején a Visszhang-dombra, hogy parázs fölött, fanyárson arany barnára süljenek. Míg a halak készültek, a rendezvénysátorban sor került a Vinitores Tychonienses Borlovagrend avatásra, mely az idén két új taggal bővült. Nyíri László Karcagról, aki gyermekkora óta rajong a balatoni tájért, és hangulatáért. Karcagon népszerűsíti a Tihanyi Caberné Franc-ot. Varga László pedig a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója. Nagyszülei Aszófőn éltek, és gyerekkorában nagyon sok nyarat és telet töltött ezen a vidéken. Huszonöt évig élt a Somló tövében, így volt lehetősége gyakorolni a szőlővel való munkálatokat.

A borlovagok avatása után természetesen nem ért véget a XV. Garda-fesztivál, hiszen késő estig tartó változatos programokkal és műsorokkal várja az érdeklődőket a rendezvény. Vasárnap is érdemes lesz Tihanyban sétálni, hiszen a halászléfőző verseny és Várpalota néptánc műsora is várja a látogatókat.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!