Matteo Massagrande

balaton.vehir.hu 2016. 05. 02. 16:20

Matteo Massagrande a kortárs olasz festészet realista, filozofikus vonulatának nemzetközi szinten is kiemelkedő alkotója. Letűnt korok emlékét idéző épületbelsői és sajátos fénykezelése kapcsolatot teremt múlt és jelen között. Legújabb képei május 1-jétől július középéig tekinthetők meg a KOGART Kiállítások Tihanyban.

„A festészetben csak akkor jön el a rombolás ideje, ha már létrehoztunk valamit. Ti olyan falakat akartok lebontani, amelyek még nincsenek. Ahhoz, hogy leomoljanak, előbb fel kell húznotok őket." Ezzel a néhány szóval kezdi minden évben a tanítást Matteo Massagrande a Kalocsától néhány kilométerre fekvő hajósi művésztelepen, ahová évtizedek óta azért járnak a világ számos pontjáról a fiatal és idősebb, amatőr és professzionális festők, hogy tehetségüktől, művészi múltjuktól függetlenül néhány héten át a Maestro egyedülálló módszerei alapján fejlesszék tudásukat.

Míg a tanulni vágyók Hajóson, addig a kiállításokat szívesen látogató közönség Tihanyban találkozhat az olasz festő művészetével: május első napjától két és fél hónapon keresztül Massagrande címmel - a művész legújabb munkáiból - rendez kiállítást a KOGART Kiállítások Tihany.

Matteo Massagrande Padovában született, és azóta is ebben a városban él, bár több mint két évtizede a nyarakat a Kalocsa közelében fekvő Hajóson tölti, ahonnan felesége származik. Munkáiban így az itáliai művészet évszázados tradíciója összekapcsolódik a magyar táj, a magyar emberek szeretetével, festészetünk tiszteletével.

Gyermekkorától tudatosan készült a festői pályára, szabadidejében – sőt, néha iskola helyett is - inkább múzeumokba, képtárakba járt vagy áhítattal nézte a templomokban évszázadok alatt felhalmozódott ezernyi mesterművet. Olykor annyira belefeledkezett a művészet kincseinek tanulmányozásába, hogy észre sem vette, mikor beesteledett, és rázárták a templom ajtaját.

Munkáival arra törekszik, hogy megakadályozza a múlt megsemmisülését, de nem azért, hogy dokumentálja az ábrázolt dolgokat, hanem hogy mi is felfedezzük a letűnt korok épületeiben, mindennapi eszközeiben rejlő szépséget, harmóniát és hogy képei segítségével gondolatokat, érzelmeket hívjon elő belőlünk. Képeinek titokzatos világa gyermekkori élményekből, művészettörténeti előképekből és véletlenül szerzett tapasztalatokból egyaránt táplálkozik.

Az utóbbi években festészetének – így a mostani kiállításnak is - a különféle enteriőrök, belső udvarok és tájképek kombinálásával alakított kompozíciók a legfontosabb témái.

KOGART Kiállítások Tihany
8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 10.
Telefon: 06 87 538 042
Fax: 06 1 354 3838
e-mail:info@kogarttihany.hu

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!