Szombaton kifogták a látott halat Tihanyban - Egy napra újra volt balatoni halászat - képgalériával

balaton.vehir.hu 2015. 11. 14. 20:19

Tizennegyedik alkalommal gyűltek össze a Balaton és hal kedvelői, hogy a három napig tartó rendezvényen méltóképpen ünnepeljék a sok száz éves múlttal rendelkező balatoni halászatot.

Szombaton reggel hajókirándulással indult az esemény és természetesen a garda halászattal. Kizárólag erre a napra kapott engedélyt a rendezvény, hogy felfüggessze a balatoni halászati tilalmat. Ennek ellenére az időjárás nem volt kegyes a vendégekkel, de leginkább a halászokkal. Nagy erejű szél tombolt az induláskor, amely erősen imbolygóra varázsolta a sétahajózást, reggelizés közben. Amíg a vendégek a reggelit fogyasztották, és a forró kávéikat iszogatták, elkezdődtek a köszöntők. Elsőként Tósoki Imre Tihany polgármestere köszöntötte Szári Zsoltot a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt, Huber Lászlót, az idei év díszvendég város, Kőszeg polgármesterét valamint Korzenszky Richárd perjelt.

Hírportálunk teljes képgalériája ITT tekinthető meg

A polgármester megnyitójában elmondta, hogy a mai nap halászata Fazekas Sándor miniszternek köszönhetően jött létre. Hiszen egy egyedi engedéllyel lehetővé tette, hogy a Garda Fesztivál alkalmából, egy napra ismét halászat lehessen a Balatonon, ami nagyon fontos segítség volt a rendezvény számára, mert a garda halászata és annak a bemutatása hozzátartozik a településünk múltjához. És nagyon fontos Tihany jövője szempontjából is, mivel a szőlőművelés és a halászat az elmúlt évszázadokat jellemezte itt. A Tihanyi Borrend munkáját is kiemelte a polgármester, hiszen az ő tevékenységük nagyban hozzájárul Tihany értékeinek megőrzéséhez.

Szári Zsolt vezérigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy fontos ismerni a gardát, hiszen egy különleges hal. Régen a hegyen-járó felment a hegy tetejére egy nagy subával, és a vízen lévő halászoknak jelekkel mutogatva segített a halrajokat megtalálni. Tihany hegyei és az öböl, kedvező élőhelyet nyújt a gardának. Szent Márton napja körül lehetett látni a nagy tömegben vándorló gardákat. A garda kenyérhal, mert nagy mennyiségű fogása esetén egész Tihany lakosságának megszerezte a betevőjét. Régen az időjáráshoz igazították a halászatot, ma fordítva vagyunk, mert a kellemetlen időjárás miatt a Tihanyi-félsziget déli oldalán lesz, amely viszonylag szélcsendes hely a halászathoz - fogalmazott.

Kis Miklós Zsolt államtitkár egy nagyon nemes gondolattal nyitotta meg a Garda Fesztivált, „Az a település, amely nem ismeri a múltját és nem tiszteli a hagyományait, annak csak jelene van, de jövője nincsen.” És pontosan ez az, amit Tihanyban nem lehet elmondani, mert a település vezetői pontosan tudják, hogy egy ilyen közösségnek mi az igazi jelene, és hogyan tud építkezni az egész balatoni turizmus, és a vendéglátás. Ez a mai nap egy nagyszerű példája is ennek. Amikor a balatoni turizmus még így késő ősszel is ekkora népszerűségnek örvend, azt tovább kell építeni.

Huber László Kőszeg polgármestere nagy szeretettel köszöntötte a vendégeket Kőszeg város nevében is. Településük kulturális életét mutatta be, és a terület gyönyörű természeti adottságaira nagyon büszkék az ott élők.

A köszöntőket követően kezdetét vette a garda halászata, melyet hagyományos, kézi módszerrel végeztek a halászlegények. Egy 250 méteres halászhálót engedtek ki a Balatonba, majd kézzel húzták be a halászcsónakba. A kifogott gardákat pedig a partra hozták, hogy méltóképp fogadhassa Tósoki Imre Tihany polgármestere és Varró János Tihany alpolgármestere. A kosárban pihenő gardák következő útja a Tihanyi Apátságba vezetett, ahol Korzenszky Richárd perjel áldotta meg a friss halat és az újbort. A perjel arról beszélt, hogy Tihany sziklára épült és minden híresztelés ellenére, nem csúszik, mert van alapja. Ez a világ, ez a társadalom, amiben élünk, minden látszat ellenére csúszik, mert nincs alapja. Már tegnap este tudomást szereztem arról, hogy mi történt Párizsban, 158 halálesetről tudok, de lehet, hogy azóta már több. És a holnapi nap, itt Magyarországon is nemzeti gyásznap lesz. Jó, hogy ma együtt vagyunk, kell, hogy tudjunk örülni, amit elkezdtünk azt folytatni kell, meg kell teríteni az asztalt, meg kell főzni a halászlét, az életnek mennie kell tovább. Nem figyelünk oda, hogy igen is mindannyiunknak, kivétel nélkül kötelességünk ott, ahol vagyunk igazságot képviselni, békét teremteni, és tiszta örömből távozni. Majd sor került a garda és az újbor megszentelésére.

A Garda Fesztivál délutáni programja a borrendek átvonulásával folytatódott a Visszhang dombra, ahol elkezdődött a gardasütés. Először nagy tüzet kell rakni, hogy utána a parázson sütött halak finomra ás ropogósra süljenek. Hatalmas érdeklődő tömeg kísérte figyelemmel a nap minden eseményét. A gardák ahogy elkészültek, el is fogytak.

Vasárnap reggel pedig folytatódik a XIV. Garda Fesztivál, 9 órától vár mindenkit szeretettel a halászléfőző verseny, közben pedig többek között Kőszeg város műsorát is láthatják a Tihanyba látogatók.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!