Megnyílt a XIV. Tihanyi Garda Fesztivál - képgalériával

balaton.vehir.hu 2015. 11. 13. 22:51

Pénteken elkezdődött a XIV. Tihanyi Garda Fesztivál. A megnyitó esemény a 15 éve megalakult Vinitores Tychonieses borrend évfordulójára készült fa szobor avatása volt, mely a Tihanyi Önkormányzat megbízására készült.

Az elkészült puttonyos szüretelő férfit ábrázoló szobor a Csokonay és Dózsa György utca kereszteződésében áll. A megnyitó beszédet Salánki Sándor, a borlovagrend nagymestere mondta el, melyben kiemelte, hogy a borrend azzal a céllal alakult, hogy a tihanyi borok hírnevét vigyék a világban, valamint az itt készült borok piacra jutását segítse. Úgy gondolták, hogy a falu szőlőművelési múltja kötelezi őket arra, hogy ezzel foglalkozzanak. A Tihanyi-félszigeten több, mint 700 éve kék szőlőt termelnek. Tizenöt éve tíz taggal alakult a borrend, mára negyven tagja van. A terv az, hogy a faluban több helyen, amerre a szüreti felvonulás halad, szobrokat is állítsanak, ez az első példány. Így tudunk majd megemlékezni a szőlőművelésről. A faanyagot a Bakony Erdő Zrt ajánlotta fel, a szobrot pedig Beretvás Csanád fafaragó művész készítette. A szoboravatást követően a Tihanyi Asszonykórus énekelt.

 

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg

A megnyitó esemény után kezdődött a Tihanyi Németh László Művelődési Házban a Pro Tihany díjak átadása. Már hagyomány, hogy a Garda Fesztivál előestéjén kerülnek átadásra a település legnagyobb díjai. Minden évben két díjazott kapja meg ezt a rangos kitüntetést. Az ünnepi műsort a Tihanyi Bencés Apátság kórusa kezdte. Ezt követően került átadásra az első Pro Tihany díj átadására, melyet a Tihanyi Bencés Apátság kórusa kapott, Tósoki Imrétől Tihany polgármesterétől, Varró Krisztina kimagasló kórusi tevékenységéért oklevelet vehetett át. Ezután a Tihanyi Általános Iskola diákjainak műsora következett. A második Pro Tihany díjat pedig Csuti István vehette át, aki a meghívásos kettes fogathajtó versenyek megálmodója és létrehozója. Huszonöt éve dolgozik azon, hogy ez a rendezvény évről évre megrendezésre kerüljön, mára már Tihany egyik legnagyobb eseménye. Baranyai Gábor pedig elismerő oklevelet kapott áldozatos segítő munkájáért.

Az este záró eseménye a művelődési ház tetőgalériájában Kozma Imre balatonfüredi képzőművész festménykiállítása volt. Negyven kép lett kiállítva, melyek nagy része friss alkotás. Kozma Imre évtizedek óta fest, műveit a határon túlon is ismerik. A Balatont ábrázoló képei, mitológiai ihletésű, történelmi képei alkotják a kiállítás anyagát. Számtalan kiállításán megcsodálhatták már műveit az érdeklődők. Képein keresztül újraélhetjük a víz és ég színváltozásait, a hegyek, dombok által körülölelt Balaton soha meg nem unható varázsát. Saját megfogalmazása szerint a tájképek festése számára hétköznapi, az alakos kompozíciók festése ünnepnapi állapot. A festő túl a nyolcvanadik születésnapján is aktívan dolgozik és alkot. A kiállítást a Garda Fesztivál ideje alatt, és azt követően is meg lehet tekinteni.

Szombat reggel pedig kezdetét veszi a garda halászat, a hal megszentelése és a gardasütés Tihanyban, rengeteg programmal.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!