Egy intézet a Balatonért

balaton.vehir.hu Forrás: ng.hu/F.Zs. 2015. 08. 23. 11:19

A MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének igazgatóját, G.-Tóth László tudományos tanácsadót, az MTA doktorát kérdeztük a Balaton ökoszisztémájáról - olvasható a National Geographic magyarországi hivatalos weboldalán.

A Balatoni Limnológiai Intézet (BLKI)
Fotó: Babinszki Edit

A tóban találtak már több ékszerteknőst vagy trópusi sügérfélét. Vajon hogyan kerülhetnek nem őshonos, sőt hazánkban egzotikusnak számító állatok a tóba? – kérdezem a professzor urat.

„Ezek az állatok legtöbbször akvaristák, terraristák megunt és szabadon engedett kedvencei. Zömük boldogan él a nyári 23-28 Celsius-fokos vizeinkben, a késő ősszel a lehűlő környezetben viszont elpusztulnak, de az ékszerteknős a Balaton északi partjainak 3-4 méteres mélyét jellemző langyos „lutyában” téli álomba merülve túlélheti a telet. A „lutya” az északi partok mentén lévő, bokáig, sokszor féllábszárig érő, nagyon laza és finom szemcseösszetételű, szürke, ragacsos iszap népi neve. Télen, még ha be is fagy a tó vize, ez az iszapos rész hőmérséklete 4-5 Celsius-fokos, részben a mélyről feltörő Pannon-tengeri melegforrások, részben pedig a limnológia (tótan) általános törvénye alapján, miszerint a téli jégtakaró alatt a tóvíz fentről lefelé egyre melegebb. Megnyugtató hír, hogy bár elvadult ékszerteknősöket gyakran találni, magyarországi szaporodásukról nincs bizonyíték.”

További részletek, fotók ITT.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!