ARTplacc a félszigeten

balaton.vehir.hu Forrás: artplacc.hu 2015. 07. 06. 12:54

Képzőművészet, design, fotó, film, irodalom, zene, gasztronómia, mindez Tihanyban július július 22-26 között.

Képzőművészet

A képzőművészeti sátor 400m2-es alapterületen vállalkozik a 35 év alatti, fiatal művészek bemutatására. A válogatás a hagyományos műfajoktól elrugaszkodva a változatos anyagok, összetett folyamatok, társadalmi kérdések és újfajta technikák irányába fordul. Mi várható? Művészettörténeti krimi Vaszary Jánossal, púrhab gólemek, porcelán figurák, fényviszonyokra reagens textilek, paint art, de olyan társasjáték is, amelyben átélheted a művészsorsot.
képzőművészek (a teljesség igénye nélkül): Bartha Máté, EJTech (Esteban de la Torre, Kárpáti Eszter Judit), Hitka Viktória, Klenyánszki Csilla, Kovách Gergő, Nemmivoltunk Crew, No Signal Blue, Péli Barna, Puklus Péter, Sec.Co & Fresh K.O., Szombat Éva.

Design

Az idei ARTplaccon - annak történetében először - egy hatalmas designsátor kerül kialakításra, ahol az érdeklődők a Goldenroach akcióról ismert Kiss Miklós designer látványos installációjába ágyazva tekinthetik, illetve vásárolhatják meg a hazai design szcéna legkiemelkedőbb tervezőinek alkotásait! A budapesti Mono art & design galéria és concept store szelekciójában a Balcsi Original & DVA, a Pelso, a NUBU, a Kezemura, Nemesi Anna, a Rubidium vagy a Kis Hungarikumhatározó speciális balatoni kapszulakollekciói mellett olyan befutott designerek munkái láthatóak majd, mint a Hannabi, a Pos1t1ion, a Studio Nomad vagy a Codolagni. A MOME Tárgyalkotó Tanszékén készült balatoni tematikájú tárgyakat is megtekintheti itt a közönség, akik a nézelődés mellett kipróbálhatják a Stringbike hazai gyártású kerékpárjait, a Hard Body Hang street workout eszközeit és az ab concrete úszó betonszigetét is!

Interaktív programokkal is készülünk: szerdán és csütörtökön a MONGE beton, pénteken a Szövetség39 beton workshopjába kapcsolódhatnak be az érdeklődők, szombaton a Tervhivatal által készített Logifaces 3D beton logikai játékkal foglalhatják le magukat a játékoskedvűek, vasárnap pedig a kicsikre számítunk az Eperfa design workshopján, ahol Balaton-felvidéki építőkockákat festhetnek a 3-12 évesek.

Aki pedig a design elméletében is elmélyedne, ajánljuk szakmai partnerünk, a Design Terminál mentorprogramjának pénteki beszélgetését, ahol arra keressük majd a választ Hogyan lehet az ismeretlen közép-európai formakultúrából globális siker?

Fotó

A kereskedelmi galériák és független képzőművészek mellett jelentős hazai intézményének is bemutatkoznak az ARTplaccon. A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és és a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház is kilép a budapesti falak közül, hogy a Balaton partján önálló anyaggal és programokkal jelenkezzen, a gyermekek számára is.

A Kaposvári Egyetem Művészeti Kar, Fotográfia Tanszéke diplomakiállítása mellett külön projektnek, vetítéseknek is teret adunk és kerekasztal-beszélgetésen is részt vehetünk.

Film

Filmes programjaink helyszíne a vízparti kertmozi, ahol az emúlt év kiemelkedő hazai (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Liza, a rókatündér) és nemzetközi játékfilmjei (Világevők, 20.000 nap a földön, Kétszeres boldogság ) mellett a Friss Hús válogatásában 3 animációs és 7 élőszereplős rövidfilmet mutatunk be, amely sikerrel szerepelt már számos fesztiválon.

Színház

Színházi, kortárs tánc-, és mozdulatművészeti produkciók hazai és a régió társulatainak meghívásával töltik ki a nyári estéket. Tavaly nagy sikert arattak vízpart színházi estéink, idén a gyerekszínházi produkciók mellett a színpadon is határokat feszegetünk!

Irodalom

Az idei év origója a fiatal művészet, azon belül is a 35 év alatti alkotók bemutatkozása, bemutatása. Az irodalomban régóta megfigyelhető trend a nagyon fiatal kortárs szerzők megjelenése, egy új generáció megjelenése a színtéren. Alkotói csoportosulásaik, interaktív, a modern eszközöket és ötleteket alkalmazó kezdeményezéseik az olvasás és az írás megszerettetésére kétségtelenül fontosak és figyelemreméltóak. Lelkesedésük értékelendő, lendületük szerencsére ragadós. Éppen ezért az ARTplacc Művészeti Fesztivál a többi művészeti területhez hasonlóan az igazán fiatal irodalom szereplőinek bemutatására vállalkozik, különös tekintettel szomszédunk, Szlovákia alkotóira, akik jövőre kiemelt jelentőségű vendégeink lesznek a Nemzetközi Könyvfesztiválon.

MOME Irodalmi Intèzet tagjai
Gömbhalmaz alkotócsoport szerzői
Csodaceruza magazin gyerekfoglalkozàsa
Peter Balko (SK), a vele valò beszèlgetès a budapesti Szlovák Intézet tàmogatàsàval valòsul meg.
Szabó Imola Julianna
Kemèny Zsófi
Nagy Eszteranna

Zene

A korábbi ARTplaccokhoz képest a fesztivál programjában idén jobban előtérbe kerül a könnyűzene. A koncertkínálat nemcsak mennyiségében növekszik, hanem a fellépő zenekarok összeválogatásának szempontjai is megváltoztak.

Nem titkolt célunk, hogy az ARTplacc zenei programja egyfajta hazai “showcase” rendezvényként kíván funkcionálni, ahol mindenki felfedezheti azokat a színvonalas, progresszív, de mégis többnyire bulis és mai zenéket, amik remélhetőleg nemsokára már szélesebb körben is ismertek lesznek. Itt lesz például az ex-Jacked tagokból és Schloblocher Barbara énekesnő összeforrásából született Blahalouisiana. Walters Lili és zenekara a Dorothy's Legs elképesztő finomsággal vegyítik a 80-as évek hangzásvilágát a mai hipszter elemekkel, hogy a dalok hallatán teljes joggal esik le az állunk. A Gustave Tiger élén álló Szurcsik Erika egy grófnő eleganciáját és egy punk zenekar kiszámíthatatlan vadságát egyesíti magában a színpadon. A Polar Dear a korábban említett gitárközpontú zenekarok után megmutatja milyen az az elektronikus pop zene, Hó Márton és Szőke Barna korábbról begyűjtött tapasztalatait mostanában a MYGL névre hallgató formációban kamatoztatiák.

A Gazsi Rap Show egyszemélyes projektjének lényegéről és különlegességéről már a név is elég sokat elárul. Szőke Gáspár képzőművészként és frontemberként is olyan határokat bontogat, ami egyedivé, ugyanakkor nagyon szórakoztatóvá varázsolja a Gazsi agyából kipattanó produktomokat. A koncertek utáni hangulatról olyan dj-k és dj kollektívák gondoskodnak majd az ARTplacc ideje alatt, mint a Tesco Disco, a Decentralizált Pálmafák, a Popméter csapata, Klág Dávid és Libor Anita párosa, vagy éppen Dj Bodoo.

Gasztronómia

A gasztronómia és a művészetek kapcsolódási pontjait már 2013-ban elkezdtük bemutatni különböző programokon kereszetül az I. Tihanyi GasztroMűvészeti Napok keretében, amely az összművészeti fesztivállal párhuzamusan került megrendezése. 2015-ben is folytatjuk a hagyományt.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!