Balatoni TDM Szövetség: ismét lesz Nyitott Balaton akció

balaton.vehir.hu Forrás: MTI Fotó: Lead fotó: illusztráció/balaton.vehir.hu 2015. 01. 06. 22:55

A Balatoni TDM Szövetség szép eredményeket ért el új balatoni szezonok megteremtésével, fő feladatának a jövőben a Nyitott Balaton akciók folytatását tartja, valamint a közreműködést a turizmustörvény mielőbbi megszületésében.

Ezt a szervezet tisztújító közgyűlése után mondta az újraválasztott elnök, Hoffmann Henrik (a Siófoki Fürdőegylet elnöke, a Hotel Residence tulajdonos-vezetője) kedden Tihanyban az MTI-nek.
Mint kifejtette, a szövetség legfontosabb célja a balatoni turizmus fellendítése, amire a leghivatottabb az alulról, önkéntes alapon szerveződő, a balatoni turisztikai egyesületeket tömörítő regionális TDM (turisztikai desztináció menedzsment) szövetség.
A szervezet eddigi munkájában a tavalyi év bizonyult a legeredményesebbnek. Ekkor sikerült olyan összefogást "gründolni" a Nyitott Balaton akciókkal, amelyekkel nem a nyári szezont hosszabbítgatták, hanem gyakorlatilag új szezonokat teremtettek - mondta az elnök.
Hoffmann Henrik szerint az egész szakma kudarca, hogy nem sikerült az előző parlamenti ciklusban elérni a turizmustörvény megszületését. A szervezet álláspontja szerint helytelen, hogy a turizmusirányítás feladatai az önkormányzatoknál vannak, amelyek lényegüknél fogva alkalmatlanok erre, hiszen területileg korlátozottak. A nemzetközi piacon nem települések, hanem térségek és országok versenyeznek - hangsúlyozta.
A Balatoni TDM törvénytervezethez benyújtott javaslatiban többféle elképzelés is létezik a TDM szervezetek finanszírozására, ami nem feltétlenül az önkormányzatok rovására történhetne. Az ellenérdekeltséget fel lehetne oldani azzal, ha megvalósulhatna egyfajta alulról finanszírozottság, vagyis az idegenforgalomban érdekelt vállalkozók turisztikai hozzájárulása biztosítaná a forrást a szakmai irányítás működtetéséhez, amire volt már példa Magyarországon is, és több jól működő külföldi turisztikai régió is hasonlóan szerveződik - mondta Hoffmann Henrik.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!