Balaton: TYC: rendelet által bezárva

balaton.vehir.hu Forrás: porthole.hu/Csuday Gábor Fotó: porthole.hu 2014. 11. 06. 20:39

Október végén hideg zuhanyként érte a hír az érintetteket, hogy mindenféle értesítés nélkül a tulajdonos állam bezárta a Tihanyi Yach Clubot. A kikötő és a hozzá tartozó üdülő jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz tartozik, de nem üzemelteti a létesítményt, kérdés, hogy akkor ki fogja.

„Ennél lejjebb nincsen!” – kiáltott fel Gerlóczy Péter elkeseredett posztjában a minap a Facebookon, amelyben világgá kürtölte, hogy bezárták az idén 82 éves Tihanyi Yacht Clubbot. A fenti linken található képek tanúsága szerint a szebb napokat megért egykori piarista klubház meglehetősen leharcolt állapotban leledzik, nem tett neki jót az elmúlt évek állami gazdátlansága.

A Club Tihanyon túl, a Rév utca 7. szám alatt található kikötő és üdülő a végtelen nagy állami kabát egyik zsebéből a másikba vándorolt át egészen az 50-es évektől kezdve mostanáig. A TYC 2012-ben került az Erzsébet Nonprofit Közhasznú Kft. kezelésébe, amelynek sorsát egy április 18-i kormányrendelet pecsételte meg. Eszerint a Kft. valamennyi feladatát április 30-tól a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) vette át. Igen ám, de a választások utáni kormányátalakítás miatt megszűnt a hivatal, az általa üzemeltetett üdülőprogram sorsáról pedig egy újabb, október elsejei kormányrendelet döntött, méghozzá úgy, hogy megszüntette az üdülők (10 szálló és 10 vendégház valamint 3 tábor), köztük a TYC üzemeltetését is, az ingatlanokat pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek adta át.

Hogy mi lesz a TYC sorsa, azt egyelőre még nem tudni, csak bízni lehet abban, hogy olyan megoldást találnak az üzemeltetésére, ami a klub és a kikötő javára válhat. A kikötőben 78 hajóhely van, amelyből 5 vendégeknek van fenntartva. A 70 használatban lévő helyből nagyjából 30-at használnak a TYC SE tagjai, amelynek 2014 áprilisában 98 tagja volt.

További részletek a porthole.hu oldalaon olvasható.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!