A Balaton élővilága mutatkozik be az MTA Ökológiai Kutatóközpont nyílt napján

balaton.vehir.hu Forrás: MTI Fotó: Lead fotó: balaton.vehir.hu/Illusztráció 2014. 07. 13. 14:34

A Balaton élővilágát, ökoszisztémáját feltáró kutatásokkal ismerkedhetnek meg a látogatók az MTA Ökológiai Kutatóközpont hagyományos nyílt napján, július 18-án Tihanyban.

Az MTA ÖK Limnológiai Kutatóintézetének programsorozatán számos interaktív bemutató révén ismerheti meg a közönség az intézményben folyó tudományos munkát - olvasható az akadémia honlapján.
Az érdeklődők fénymikroszkóppal szemügyre vehetik a Balaton ökoszisztémájának alapját képező, a zoo- és fitoplanktont alkotó, szabad szemmel nem látható növényi és állati szervezeteket, az intézet kertjében pedig a Balaton élővilágának jellegzetes makrogerinctelen szervezeteit, valamint a part menti vizekben előforduló halakat tekinthetik meg a látogatók. A laboratóriumokban látható elektronmikroszkópos, illetve ideg- és izomélettani kísérletek pedig segítenek elmélyíteni a tó élővilágáról szerzett ismereteket.
A kutatók mindennapi tudományos tevékenységébe a Balaton vizsgálatára szolgáló terepi műszerek bemutatója is bepillantást enged. Ez a programelem idén újdonságot is tartogat: bemutatják az intézet egyik új szerzeményét, a nagy felbontású szonárkészüléket. A két frekvencián működő készülék egyik legnagyobb előnye, hogy olyan helyen is a videofilmhez hasonló felvétel készíthető vele, ahol egy hagyományos kamera használhatatlan.
A szakemberek előadásokkal is várják a közönséget: Zlinszky András a Balaton-kutatásban használt távérzékelési módszereket ismerteti, Takács Péter pedig a tó életében az utóbbi 150 évben bekövetkezett változásokat foglalja össze.
A programsorozatot a Balaton-kutatási eredményeket bemutató kiállítás, valamint a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet történetét feldolgozó film vetítése egészíti ki.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!