Tihanyban kifogták a látott halat (képgalériával)

balaton.vehir.hu 2011. 11. 05. 16:03

Emléktábla avatással folytatódott a X. Gardafesztivál szombaton Tihanyban. Ezreket vonzott a rendezvény a településre.

A félsziget hajókikötő mólóján dr. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy elsőként Tihany településen létesítettek vasbeton kikötőt a Balatonnál, amit 1909 és 1910 között építettek meg. Átadására 1911. júniusában került sor, amikor az első hajó (Helka vagy a Kelén, erre ma már senki sem emlékezik pontosan) kikötött a településen. A rendhagyó vasbeton elemeket a jelenlegi Limnológia Intézet területén készítették, azokat a Balatonon fa uszályokon szállították a helyszínre. Annyira maradandót alkottak az elődök, hogy mind a mai napig ezt a kikötői mólót használjuk – mondta Horváth Gyula.

Az emléktáblát Tósoki Imre Tihany polgármestere és dr. Horváth Gyula leplezték le.
Ezt követően a kikötőből kifutott hajókról lehetett a gardahalászatot nyomon követni. A Busa és az Angolna hajók a félsziget előtti területet halászták meg, rövid idő alatt mintegy mázsányi zsákmányt emelhettek a fedélzetre. A látott halból mindössze három darab akad a hálóba, amit azzal magyaráztak a halászok, hogy a jelenlegi 9.6 fokos Balaton még „meleg” a halfaj számára, azok inkább tartós hideg és legalább 8 fokos vízhőmérsékletben verődnek csapatokba, ezeket a halrajokat látták a félsziget tetejéről a halak járását figyelők.
A zsákmány egy részét kézzel vájt fateknőben a település három legidősebb halászai vitték: Pekár Miklós, Varró János és Végh László.

Az Apátság templomában dr. Korzenszky Richárd perjel áldotta meg a kifogott halat és az új bort. A ceremónián hazánk közel harminc borrendje képviseltette magát. Majd a visszhang dombon megkoszorúzták Borsos Miklós 1986-ban felállított Visszhang szobrát. A népes borlovagok tábora énekükkel bizonyították, hogy a visszhang ma is igen jól hallható, mert daluk visszhangzott.

A parton, a hajón Vesztergám Miklós kalocsai tárogatóművész kápráztatta el játékával a közönséget.
A húsz fok körüli kora délutáni novemberi tavasz és a szikrázó napsütés turisták ezreit vonzotta a rendezvényre. Így nem csoda, hogy a halsütödéknél is kígyózó sorok alakultak ki. A Gardát kettő féle módon is készítették: hagyományosan olajban kisütve és a szőlő venyigéből rakott tűz parazsán, nyárson, amit a helyi szokások és a legenda szerint előtte 72-szer irdalnak be mielőtt bőséges sóban és paprikában meghempergetnek.
Az idei év díszvendége Keszthely városa, amit Ruzsics Ferenc polgármester képviselt.

Még több fotó a galériában: balaton.vehir.hu/kepgaleria/2011-11-05/x_gardafesztival_tihanyban_szombati_osszefoglalo.html


További programok november 6. vasárnap:
7.00
Belső-tó Garda Kupa- Horgászverseny a Tihanyi Belső-tó Kft. szervezésében (Belső-tó partja)
9.00
Kezdetét veszi a halászlé- és halételfőző verseny
(Visszhang domb) A rendezvény díszvendége: Keszthely városa
11.00
Varázslóiskola- meseelőadás, kézműves foglalkozások
14.30
Union Rézfúvós Kvintett műsora
15.00
Az Echo Citerabanda műsora
15.30
A garda-kupa horgászverseny és a halászlé főző verseny eredményhirdetése
16.00
Kárpátok táltosai: a HunKun Dance műsora
Bombatucada dobshow
16.45
A Keszthelyi Borhölgyek zenés-táncos műsora
18.00
A színpadon: Horváth Charlie

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!