Veszprém megye bora 2020

balaton.vehir.hu Forrás: Veszprém Megyei Önkormányzat Fotó: Veszprém Megyei Önkormányzat 2020. 10. 08. 21:43

Ismét megválasztották Veszprém megye borait. A zsűri 38 borminta közül egy balatonszőlősi száraz fehérbort és egy nemesvitai száraz vörösbort talált a legjobbnak. A Sóskút Selection és a Rókalikak egy évig viselhetik a Veszprém Megye Bora címet.

 

 A Veszprém megye bora versenyt 2011-ben indította útjára a kormányhivatal és a megyei önkormányzat azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a megye történelmi borvidékeire, az itt gazdálkodó borászokra- emlékeztetett az eredményhirdetésen Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott.

A megyebor versenyhez kapcsolódó borbírálatot Somlóvásárhelyen tartották még a nyár folyamán a Csordás-Fodor pincészetben, amatőr borkedvelők és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének részvétele mellett- erről már Polgárdy Imre a megyegyűlés elnöke szólt.
A kiválasztott borok egy éven keresztül főleg protokoll célokat szolgálnak majd a kormányhivatalnál és a megyei önkormányzatnál.
Balatonszőlősi termőterületről származik az a 2018-as évjáratú Sóskút Olaszrizling, amely a fehérborok között a Veszprém Megye bora címet viselheti egy éven keresztül. A nedű hagyományos fahordós erjesztéssel készült a Figula pincészetben és majd egy éves palackos érlelést követően kerül forgalomba. A fehérbor a rizlinges karakter, a rezeda és keserűmandula ízjegyek mellett egy különlegességet még biztosan tartogat.
Vörösbor kategóriában a nemesvitai Csali szőlőbirtok Rókalikak nevű bora nyerte el a Veszprém megye bora címet. A szintén 2018-as évjáratú testes cabernet sauvignon 8 hónapos érlelést kapott három fajta hordóban, kitűnő választás sültek és vörös húsok mellé kísérőként.
 
Forrás: Veszprém Megyei Önkormányzat/Facebook
A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!