Az elmúlt hét közlekedésrendészeti eseményei Veszprém megyében

balaton.vehir.hu Forrás: police.hu 2020. 08. 31. 22:17

A rendőrök az elmúlt héten 24 személyi sérüléses és 37 anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínénél intézkedtek - tájékoztat a police.hu

 

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2020. augusztus 24-én 0 órától 2020. augusztus 30-án 24 óráig összesen 61 közúti közlekedési baleset történt, melyek közül 24 végződött személyi sérüléssel. Súlyos sérüléses baleset 7, könnyű sérüléssel végződő közlekedési baleset 17 történt.

A súlyos sérüléses balesetek részesei vagy okozói 10 esetben egy nyomon közlekedő járművek vezetői voltak. Három gyalogos szenvedett személyi sérüléses közúti közlekedési balesetet kijelölt gyalogos-átkelőhelyen.

A Veszprém megyei rendőrök összesen 37 olyan járművezetővel szemben intézkedtek a fenti időszakban, akiknél felmerült az ittasság gyanúja. Közülük egy tehergépkocsival közlekedő sofőr balesetet is okozott, a férfi megsérült.

A KRESZ-ben megfogalmazott követési távolságra vonatkozó szabály be nem tartásával összefüggésben bekövetkezett balesetek jelentős számban fordulnak elő a közutakon. A követési távolság az azonos forgalomi sávban az egymás között haladó járművek közötti távolságot jelenti. Az előírt távolság azt a célt szolgálja, hogy az elől haladó jármű vészfékezése esetén se következzen be ütközés (baleset), mögötte biztonságosan meg lehessen állni. Ez természetesen a jármű műszaki állapotától, a gumiabroncsok minőségétől, és az útviszonyoktól egyaránt függ. A gumikat, a fékberendezést indulás előtt mindig ellenőrizni kell. További befolyásoló tényező lehet a sofőr fáradtsága, az alkohol vagy bódító szer fogyasztása, a gyógyszerek szedése, mindez többszörözheti a reakcióidőt. Előzés során az előzéshez igénybe vett forgalmi sávba való áttérést akkor kell végrehajtani, mikor a megelőzni kívánt jármű mögött még megfelelő a követési távolság. Az előzést befejezni csak abban az esetben szabad, ha a megelőzött jármű és az előzést végrehajtó jármű között a biztonságos távolság létrejön. Ez az előzést végrehajtó járművezető felelőssége. Tehergépkocsival való közlekedés során a követési távolságra a KRESZ a szokásosnál nagyobb értéket határoz meg. A szabályokat be kell tartani annak érekében, hogy haladás során a saját és mások életét, testi épségét ne veszélyeztessék.

… hogy mindenki hazaérjen!

police.hu

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!