A megye védelméért dolgozókat díjazták

balaton.vehir.hu Forrás: vehir.hu/Bertalan Melinda Fotó: vehir.hu/Domján Attila 2019. 10. 25. 18:57

Veszprém Megye Védelméért Emlékplakettel tüntette ki a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság a megye biztonságában kiemelkedő szerepet vállalókat péntek délelőtt ünnepi állománygyűlésén.

 Takács Szabolcs kormánymegbízott, a Védelmi Bizottság elnöke köszöntőjében kiemelte, a védelmi szerveknek nem csupán a mindennapi biztonságunk megőrzése feladata, de a rendkívüli állapotok kezelése is. Ez csak akkor lehetséges, ha a szervezetek tagjai kellően felkészültek és bármikor készek a bevetésre. Szerencsére a dolgozók nem csupán hatékony, de lelkiismeretes munkát is végeznek, egyéni felelősségvállalásukkal példát is mutatnak, a veszprémiek pedig baj esetén mindig számíthatnak rájuk.

Közülük is kiemelkednek a Veszprém Megye Védelméért Emlékplakett díjazottjai: a kitüntetéssel azoknak a fegyveres erők, a rendvédelem és a honvédelem területén dolgozóknak a munkáját ismerik el, akik napi feladataikon túl akár többletmunkát is vállalnak, szabadidejükben is a haza és a megye védelmét szolgálva. A díjazottak személyére a védelmi bizottság tagjai, állandó meghívottjai, a helyi védelmi bizottságok elnökei, illetve a megye polgármesterei tehetnek javaslatot, amelyek alapján idén öt szervezet, illetve személy részesült elismerésben: dr. Tarcsa Csaba rendőr dandártábornok, a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége, Kolontár és Környéke Vaskacsa Off-road Sportegyesülete, Vízi Ottó Győző tűzoltó alezredes és Huszár Péter alezredes.

Dr. Tarcsa CsabaDr. Tarcsa Csaba

Dr. Tarcsa Csaba rendőr dandártábornok 2017. március 1-jével vette át a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság irányítását és két éven át tevékenykedett, mint megyei rendőrfőkapitány. Ez alatt egyik legfőbb célkitűzése volt, hogy a lakosság és a megyébe érkező turisták biztonságát szavatolja, a látható rendőri jelenlét és a fokozott megelőzési tevékenység révén szubjektív közbiztonságérzetüket erősítse.

Kiemelkedő figyelmet fordított az állampolgári bejelentésekre történő gyors, hatékony reagálás biztosítására, a törvényes, szakszerű és magas színvonalú szakmai munkára, a jogsértésekkel szembeni határozott fellépésre, valamint a közlekedési és baleseti helyzet pozitív irányba történő befolyásolására.

Felismerte, hogy a biztonság igen összetett dolog, egy olyan viszonyrendszer, ami jóval túlmutat egy-egy rendészeti szerv hatókörén, így nem lehet egy terület, egy intézmény vagy szerv felelőssége. Éppen ezért, szoros együttműködést alakított ki és tartott fent az önkormányzatokkal, társszervekkel, civil szervezetekkel a közrend-közbiztonság védelme fenntartása céljából.

Veszprém Megyei Polgárőrségek SzövetségeVeszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége

A megyében dolgozó polgárőrök Veszprém megye legnagyobb önkéntes önvédelmi tevékenységet végző szervezete, az önkéntes segítők huzamos ideje kimagaslóan, illetve példaértékűen végzik munkájukat a települések lakosságának megelégedésére. Tevékenységükkel támogatják a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Honvédség feladatainak ellátását. Vigyáznak a lakóközösségek nyugalmára, védik az állampolgárok testi épségét, anyagi javaikat. A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság megyei védelmi igazgatási gyakorlatainak rendszeres résztvevői, aktívan segítik azok sikeres végrehajtását.

Munkájukat szabadidejüket feláldozva, hivatásuk vagy más munkakörük ellátása mellett végzik, amellyel kiérdemlik a megyében élők és ide látogatók elismerését.

Kolontár és Környéke Vaskacsa Off-road SportegyesületKolontár és Környéke Vaskacsa Off-road Sportegyesület

A Kolontár és Környéke Vaskacsa Off-road Sportegyesület az Ajkai és Devecseri Járásban a „Torna”, valamint a „Somló” Járási Mentőcsoport keretein belül segíti a Helyi Védelmi Bizottságok lakosságvédelmi munkáját. A járásokban élők biztonsága érdekében alakult meg 2012. november 27-én a mentőcsoport az önkéntes tűzoltó, és polgárőr, valamint az off-road sportegyesület tagjaiból. Felszereléseik alkalmasak tűzoltási és műszaki mentési feladatokra, gépjárművek kivontatására és nehezen megközelíthető területeken bajbajutott személyek mentésére.

Az elmúlt évek során számos esetben működtek közre a téli rendkívüli időjárás következtében bajba jutott személyek, járművek mentésében, viharkáros időszakban több településen lakó és középületek helyreállításában, veszélyes fák eltávolításában nyújtottak hathatós segítséget. Három alkalommal eltűnt személy keresésében is részt vettek. Riaszthatóságuk a nap minden órájában biztosított, speciális gépjárműveikkel hathatós segítséget nyújtanak a hivatásos mentő erőknek.

Vízi Ottó Győző (középen)Vízi Ottó Győző (középen)

Vízi Ottó Győző tűzoltó alezredes 2012. április 1. óta tölti be a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelői beosztást.

Szakmai feladatát lelkiismeretesen, magas színvonalon látja el. A 2010. október 4-ei vörös iszap katasztrófa során bizonyította kiemelkedő szervező és irányító képességét, munkájával segítette és hozzájárult a kárfelszámolási és helyreállítási, valamint a védelmi igazgatási feladatok eredményes végrehajtásához.

Az eltelt időszakban is nagy szakmai tapasztalattal szervezte a megyében bekövetkezett káresemények felszámolását, segítette az önkormányzatok kárrendezését.

Veszprém megye biztonságának növelése érdekében főfelügyelőként irányította a Bakony Mentőcsoport, mint területi önkéntes mentőcsoport létrehozását, a nemzeti minősítés megszerzését, valamint az éves ismétlő és az újraminősítő gyakorlatok megszervezését és végrehajtását. Napi, feladatköréhez kapcsolódó tevékenysége mellett több megye mentőcsoportjának minősítésében vett részt.

Huszár PéterHuszár Péter

Huszár Péter alezredes 1988. szeptember 1-én kezdte meg hivatásos katonai pályáját, több helyőrségben számos beosztásban látta el szakmai feladatait. 2012. február 1. óta tölti be a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság Titkárságán a titkári beosztást.

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság titkáraként lelkiismeretesen koordinálja a védelmi igazgatási, honvédelmi feladatokat, folyamatosan tartja a kapcsolatot a járások katonai igazgatási összekötőivel és a szomszédos megyék, valamint helyi védelmi bizottságokkal, illetve a közreműködő szervek, szervezetek vezetőivel. Kiemelkedő felkészültségével segíti, támogatja a megyei védelmi bizottság megalapozott döntéseinek meghozatalát.

Szívügyének tekinti a lakosság védelemre való felkészítését, rendszeresen képviseli a Magyar Honvédséget a megye rendezvényein. Közösségi munkája, elkötelezettsége példaértékű, nem csak a katonák, de Veszprém megye lakossága számára is.

A díjazás után a jelenlévőknek a MH Légierő Zenekar adott műsort.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!