Ismét EDWARD nap - Csatlakozzon Ön is!

balaton.vehir.hu Forrás: police.hu 2019. 09. 25. 15:45

Az európai kezdeményezés célja, hogy 2019. szeptember 26-án egyetlen ember se veszítse életét az utakon, ennek érdekében a Veszprém megyei rendőrök a gyalogos-átkelőhelyeknél segítik a közlekedést.

 

Az európai közlekedési rendőrségi hálózat (TISPOL) 2019-ben szeptember 26-ra hirdette meg az EDWARD napot (European Day Without a Road Death - Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül). Az Európai Bizottság által is támogatott kezdeményezés célja, hogy ezen a napon senki ne veszítse életét Európa közútjain. A kampánnyal azt szeretnék elérni, hogy minden közlekedő - akár csak néhány percig is - gondolkodjon el azokkal a kockázatokkal kapcsolatban, amelyekkel a közúti közlekedése során szembesül, továbbá gondolja át, hogy az ő magatartása milyen veszélyhelyzeteket idézhet elő mások számára, és hogyan lehet ezeket a kockázatokat csökkenteni.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság javasolja, hogy csatlakozzon Ön is az EDWARD projekthez, és idén szeptember 26-án legyen aktív részese annak, hogy aznap valóban mindenki biztonságban érje el az úti célját. A kezdeményezéshez lehetősége van bárkinek csatlakozni, és fogadalmat tenni a www.projectedward.eu honlapon.

A fogadalomtétel során az érintett ígéretet, illetve szándéknyilatkozatot tehet többek között arra vonatkozóan, hogy:

– emlékezteti családtagjait, barátait és kollégáit arra, hogy különösen óvatosan közlekedjenek az utakon,

– olyan biztonságosan vezet, amennyire csak lehet, akár a gépjármű, motorkerékpár, vagy kerékpár kormánya mögött ül,

– különös figyelmességet és óvatosságot tanúsít, amennyiben közlekedése során gyalogossal, kerékpárossal, gyermekekkel, idősekkel, vagy lovasokkal találkozik,

– olyan sebességgel közlekedik, mely a jogszabályi előírásoknak és a biztonságosság követelményeinek egyaránt megfelel,

– soha nem vezet szeszes ital fogyasztását követően és vezetése előtt nem szed kábítószert/gyógyszert, mely befolyásolhatják a biztonságos közlekedést,

– mindig használja a biztonsági övét és biztosítja azt, hogy a vele utazók is mindannyian védetten utazzanak,

– nem használ mobil telefont vezetés közben.

Ezen a napon a Veszprém megyei rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak a gyalogosok védelmére és szabálykövető magatartására, ezért a balesetek megelőzése érdekében a frekventált zebráknál segítik a gyalogosok úttesten történő átkelését.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!