A megye legjobb borai

balaton.vehir.hu Forrás: vehir.hu Fotó: vehir.hu 2019. 04. 10. 19:12

Szerda délután hirdették ki a 22. alkalommal megrendezett Veszprém Megyei Borok Versenyének eredményeit.

 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezete március 21-én 22. alkalommal rendezte meg a Veszprém megyei borok versenyét, amelynek idén is a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete adott otthont a festői szépségű Badacsonyban.

A versenyre Veszprém megyei borászok nevezték boraikat: több mint 200 tételt indítottak a megmérettetésen. A szervezők nagy örömére szolgált, hogy a megye mind a négy borvidéke képviseltette magát a legkülönlegesebb borokkal is.

A bizottságban helyetfoglaló bírálóknak nem volt könnyű dolga: szebbnél szebb borok kerültek a poharakba, végül három nagy arany minősítés és számos arany, ezüst besorolás született.

Sövényházi Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke kiemelte: az, hogy ennyi jó minőségű bor született, a borászoknak köszönhető, hiszen folyamatosan fejlődnek.

A díjátadón idén is a megye legjobb borai szerepelnek, ezért úgy döntöttünk, hogy meghívjuk a vendéglátósokat is - mondta Sövényházi Balázs.

“ITT VAGYUNK VESZPRÉM MEGYÉBEN, AHOL KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ BOROK VANNAK ÉS FONTOS, HOGY EZEKET MEG IS ISMERJÉK.”

A díjakat Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő és Sövényházi Balázs adta át, elsőként a nagy arany minősítést szerzett termelőknek.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsony 2016-os Olaszrizling borával nagy arany minősítést szerzett, illetve a 2017-es Szürkebarát késői és a 2018-as Zenit-Zefír borai arany minősítést, valamint a 2018-as Rózsakő ezüst minősítést kapott. Nagy arany minősítést szerzett Mészáros József a 2015-ös Olaszrizlingjével, a 2017-es Olaszrizling boráért pedig bronz minősítést vehetett át. A harmadik nagy arany minősítést Szász Endre kapta a 2017-es Zeusz borért. Sövényházi Balázshozzáfűzte, hogy a három legnagyobb pontszámot elért bort nevezik az országos borversenyre.

Ezenkívül az eredményhirdetésen még 35 arany, 107 ezüst, 55 bronz besorolást osztottak ki és 14 bor kapott oklevél minősítést.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!