Kiváló a borágazat és a Veszprém Megyei Kormányhivatal együttműködése

balaton.vehir.hu Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal 2019. 03. 26. 19:32

Ahogy a borversenyek, úgy a hatósági minőség-ellenőrzések is a színvonal javulását szolgálják a borágazatban. Erről Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja beszélt a Veszprém megyei palackos borok versenyének megnyitóján Badacsonytomajban.

 

Takács Szabolcs, aki a Vinum Vulcanum borlovagrend tagja is, hangsúlyozta: a jelenlévőkben nemcsak a bor szeretete, hanem az is közös, hogy szívükön viselik Veszprém megye sorsát. Emlékeztetett: az évről évre lelkesítőbb gazdasági minőségjavulási folyamat büszkeségre és bizakodásra ad okot e területeken. A kormánymegbízott elmondta: a Veszprém Megyei Kormányhivatal a megye agrárgazdaságának életében nemcsak az ellenőrzések és termékvizsgálatok által, hanem kormányzati támogatások, pályázatok lebonyolításán keresztül, illetve munkahelyteremtő támogatásokkal, szakképzésekkel is jelen van. Úgy vélte: kölcsönösen hasznos és nagyon jó színvonalú együttműködést alakítottak ki a borászokkal, akiket arra bíztatott, hogy kérdéseikkel továbbra is forduljanak bizalommal a hivatal szakembereihez.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei szervezetének versenyén Májer János intézetigazgató köszöntötte az egybegyűlteket. Győrffy Balázs elnök elmondta, hogy a borászat és a borkultúra az elmúlt években jelentősen fejlődött, aminek egyik oka, hogy a borkészítés az állami gazdaságok és szövetkezetek helyett a kisebb családi gazdaságokban és manufaktúrákban történik.Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő a borászat turizmusban betöltött egyre növekvő szerepéről beszélt. Kállay Miklós, a Magyar Borakadémia tiszteletbeli elnöke, a zsűri elnöke hangsúlyozta: a Veszprém megyei palackos borok versenye az elmúlt két évtized alatt a szezon első szakmai szempontú megmérettetésévé vált.

A NAIK Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében megrendezett borversenyre Veszprém megye négy borvidékének 68 borászata jelentkezett több mint 200 tétellel. A 64 vörösbort, 17 rozét, két pezsgőt és 131 fehérbort egy borászokból és neves borászati szakemberekből álló zsűri bírálta el.

A bírált tételek közül három bor kapott nagy arany minősítést, amelyekből kettő a Badacsonyi, egy a Balatonfüred–Csopaki borvidékről származik. A legmagasabb pontszámot elért Champion díjat a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2016. évjáratú Olasz rizling bora kapta, majd Mészáros József „Giligo” fantázianevű Pécselyi Olasz rizling (2015) és Szászi Endre Szent György-hegyi Zeusz bora (2017) kapta a legtöbb pontszámot. A NAK e három bor indulását támogatja az országos borversenyen. Az első tízben végzett a NAIK 2017-es késői badacsonyi szürkebarátja, a Dobosi Pincészet 2016-os bio olaszrizlingje, a Varga Pincészet 2017-es Aranymetszés badacsonyi olaszrizlingje, az Első Magyar Borház Szeremley Birtok 2018-as Zeusza, a Fodorvin Családi Pincészet 2017-es aszófői olaszrizlingje, a dörgicsei Pántlika Pincészet 2012-es cabernet sauvignonja és a Kőróka Pincészet 2015-ös badacsonyi olaszrizlingje.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!