Jótékonysági gála a kórház gyermekosztálya támogatására

balaton.vehir.hu Forrás: vehir.hu 2019. 02. 27. 15:55

Kétfelvonásos jótékonysági gálával gyűjtenek pénzt a Csolnoky Ferenc Kórház gyerekosztályának egy új szívultrahang készülékre.

 A jótékonysági kezdeményezés Lakatos Anita ötlete volt, aki maga is az egészségügy területén tanul: gyermekápoló szeretne lenni. Mint mondta, fontosnak érzi, hogy a gyerekek kórházi tartózkodása a lehető legkomfortosabb legyen. A gyerekeknek már pusztán az is megterhelő, hogy a szokásos környezetük helyett egy idegen helyen, idegen emberek között kell tölteniük az idejüket – fontos lenne, hogy a kicsik számára esetleg ijesztő vizsgálatokat a lehető legkevesebb kellemetlenség árán elvégezhessék.

Ebből a gondolatból kiindulva kezdett bele Anita a március 16-i gála megszervezésébe. A Hangvillában rendezendő kétfelvonásos gálaestre olyan fellépőket nyert meg, mint Grecsó Zoltán, Ignácz Laura vagy épp Süle Zsolt. Az est házigazdái Pap Lívia és Gelencsér Ábel lesznek. A jótékonysági gálára három áron válthatók támogatói jegyek, a teljes bevételt a gyerekosztály támogatására fordítják.

A jótékonysági gála fellépői: Grecsó Zoltán, Ignácz Laura, Bonita Sporttánc Egyesület, FootNotes Dance Company, Victoria Art Sport Egyesület, Bach-Izsa Regina, Budai Márton, Kádár Szabolcs János, Kárpáti Barbara, Kovács Ágnes Magdolna, Lakatos Anita, Magyar János és bandája, Simonyai Lujza, Süle Zsolt, Váczi Violetta, Viszt Tünde.

Az összegyűlt pénz célba juttatásáról az Emberkék Alapítvány gondoskodik majd. A szervezetet 1995-ben hozták létre, és azóta rengeteg műszert, diagnosztikus eszközt vásárolt a Gyermekgyógyászati Centrum számára a felajánlásokból befolyt összegekből, továbbá évről évre hozzájárul a kis betegek, illetve szüleik kórházi tartózkodásuk alatti kényelmének javításához. Az alapítvány rendszeres támogatást nyújt a krónikus betegek nyári táboroztatásához, gyermekeknek szóló egészségügyi illetve életmód programok szervezéséhez, lebonyolításához.

Ők vették azt a szívultrahang készüléket is tizenöt évvel ezelőtt, amit most – a gála bevételéből – lecserélne a gyerekosztály. Az a készülék ugyanis mára elavult, már nem gyártanak hozzá alkatrészeket, ha bármi meghibásodna rajta, gyakorlatilag lehetetlen lenne javítani – magyarázta el dr. Reiter Éva csecsemő-és gyermekkardiológus főorvos. Tőle tudjuk azt is, hogy a gyerekosztályon évente 1500 Veszprém megyei gyereket látnak el szívprobléma gyanújával. Gyermekkorban általában a veleszületett rendellenességek miatt kerülnek hozzájuk a betegek: százból egy újszülött valamilyen szívproblémával jön világra. A tudomány azonban rohamosan fejlődik: ma már milliméteres eltéréseket is észrevesznek a megfelelő műszerek segítségével – egy koraszülött esetében ez életmentő lehet.

A modern szívultrahang készülékek, mint amilyent a gyermekosztály részére vásárolnának, nem olcsók: 15-20 millió forintba kerülnek, így minden támogatásra szükség lesz. Az ügyhöz – a támogatói jegyek vásárlása mellett – külön összeggel is hozzá lehet járulni: egyfelől a gálaesten urnában gyűjtenek további adományokat, másrészt pedig az Emberkék Alapítvány részére utalással is lehet támogatást küldeni a 10104820-63052860-00000008-as bankszámlaszámra. A jegyeket a Hangvilla jegypénztárában lehet megvásárolni 2500, 3500 és 4500 forint értékben.

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!