Ennyi nem elég! Pára, jég és hó eltakarítása szélvédőről

balaton.vehir.hu Forrás: Veszprém MRFK Sajtószolgálat 2018. 12. 15. 10:20

Elindulás előtt a jármű szélvédőjéről a pára, a jég és a hó eltakarítása a járművezető kötelessége – erre figyelmeztet a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.

 

A járművek körbeüvegezése a benne ülők rálátását szolgálja a közlekedők irányába. Ha indulás előtt a vezető nem gondoskodik az üvegfelületeken lévő pára, jég vagy hó eltakarításáról, akkor kisebb az esély arra, hogy a sofőr a veszélyhelyzetet időben felismerje és reagáljon rá. A pára- és jégmentesítés, a jármű hótól való megtisztítása akár több
percet is igénybe vehet, de szükséges rászánni az időt a megfelelő látás biztosításához. Különösen sötétben nehéz észrevenni, hogy a jármű vezetője a pára vagy a jég miatt korlátozva van a látásában, és a többi közlekedő is úgy viselkedik, mintha „látó” járművezető
közlekedne. 
A balesetek megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg az alábbiakat:
-       Elindulás előtt mindig ellenőrizzék a gépjárműveket, tisztítsák meg a szélvédőt, és távolítsák el a ráfagyott, ráhullott csapadékot!
-       A belső párásodás megszüntetése nélkül ne induljanak útnak! A szélvédők szárításának legjobb módja az üvegekre irányított, intenzív fokozatra kapcsolt légkondicionáló használata.
-       A havat ne csak a szélvédőről takarítsák le, hanem a jelző- és világító berendezésekről is, és amennyiben lehetőség van rá, a motorháztetőn, a gépkocsi tetején és csomagtartóján se hagyjanak havat, mert az a haladás során leesik, és másokat veszélybe sodorhat!
Ne feledjék, hogy a baleset-megelőzés társadalmi feladat, a közlekedésben való részvétel kölcsönös egymásra figyelésen alapul!
Balesetmentes közlekedést kíván a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság!
… hogy mindenki hazaérjen!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!