Gyermekeknek szóló egészségfejlesztő programot nyitott meg Takács Szabolcs kormánymegbízott

balaton.vehir.hu Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal Fotó: vehir.hu 2018. 10. 10. 21:44

"Játékos tudomány” címmel szervez évente több iskolában játékos egészségfejlesztési bemutatót a Veszprém Megyei Kormányhivatal.

A program célja szórakoztató formában fejleszteni a gyerekek személyi higiénéhez, kiemelten a kézhigiénéhez kapcsolódó attitűdjét, gyakorlati készségét. Az idei első interaktív egészségfejlesztési tanórán, a veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskolában Takács Szabolcs kormánymegbízott köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva – többek között – az egészséges életmód, a kézhigiénia, az élelmiszer-higiénia fontosságát.

 

Fotó: vehir.hu

A kormánymegbízott elmondta: a Veszprém Megyei Kormányhivatal 2014-ben csatlakozott az uniós kezdeményezésre elindított, s ma már az EU 26 tagországában zajló egészségfejlesztési programhoz, amelyhez a szükséges eszközöket a korábbi években kölcsönözték. 2018 nyarán azonban a program kedveltsége, a pozitív visszajelzések nyomán, és a téma fontossága miatt a Veszprém Megyei Kormányhivatal saját eszközparkot vásárolt a bemutatók megtartásához, így évente többször is el tudnak látogatni az iskolákba.

 

Fotó: vehir.hu

A „Játékos tudomány” gyakorlati bemutató célközönsége 6-14 év közötti gyerekek illetve fiatalok, akik a program keretében 5 témakörhöz: bevezetés a mikrobák világába, kézhigiéné, légúti higiéné, élelmiszer-higiéné, felelős antibiotikum-használat kapcsolódóan kapnak korosztályuknak megfelelően, játékos formában ismeretanyagot. Egy-egy téma bemutatása 7-9 percben, kiscsoportokban történik, majd a csoportok forgószínpad-szerűen váltják egymást. Takács Szabolcs arról is beszélt: ez az alkalom azt is megmutatja, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal milyen sokrétű tevékenységet végez, s ezek között kiemelten fontos a hivatal népegészségügyi szakemberei által végzett prevenciós tevékenység. 

A „Játékos tudomány” gyakorlati bemutatót 2015 és 2017 között összesen 21 helyszínen 2752 diák részvételével szervezte meg a Veszprém Megyei Kormányhivatal. 

A 2018-ra eddig kitűzött helyszínek:

Balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (2018. október 13.)

Csabrendeki Általános Iskola (2018. október 9.)

Nemesszalóki Általános Iskola (2018. október 15.)

Somlóvásárhelyi Széchenyi István Általános Iskola (2018. november 10.)

A „Játékos Tudomány” programra Veszprém megyei általános iskolák jelentkezhetnek a következő email-címen: vemkh.nepegeszsegugy@veszprem.gov.hu.

A projektről szóló bemutató videót itt tekinthetik meg:  

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!