Latin-amerikai és európai ifjúságsegítők találkozója Tagyonban

balaton.vehir.hu Forrás: Hardy Márton Fotó: Wootsch Péter 2013. 03. 08. 12:11

Tagyon, Magyarország – Hat latin-amerikai és európai ország önkéntesei és ifjúságsegítői találkoztak a Veszprém megyei Tagyonban, hogy egy nyolc napos képzésen vitassák meg az ifjúságsegítői munkát, valamint a fiatalok munkaerő piaci integrációjának kihívásait az óceánon innen és túl.

A találkozó rendezője és házigazdája a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület 2009-óta vesz részt tengerentúli önkéntes projektek koordinálásában, ifjúságsegítők képzésében, valamint önkéntesek fogadásában és küldésében.

A Fiatalok Lendületben Program keretében életre hívott, „Az Óceán elválaszt - az ifjúság összeköt” program hat ország civil szervezeteinek és ifjúságsegítőinek egy olyan fóruma melynek célja elsősorban a vidéki, hátrányos helyzetű, kisebbségekhez esetleg őslakos közösségekhez tartozó fiatalok képzése.

A program keretében az ifjúságsegítők lehetőséget kapnak az egymástól gyökeresen eltérő társadalmi és kulturális környezetben végzett munkatapasztalatok, és a különböző módszerek tapasztalatcseréjére.

A bolíviai, argentin, uruguayi, spanyol, angol és magyar résztvevők a magyarországi találkozó után majd 12 tanulmányút keretében ismerkedhetnek meg a partnerszervezetnél végzett ifjúsági munkával. Ezután montevideóban (Uruguay) egy nemzetközi szemináriumon összegzik a látottak és a program végén Ciudad del Estében (Paraguay) egy értékelő találkozóval zárul a program.

A megszerzett tudást Magyarországon a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület hátrányos helyzetű és kisebbségi (roma) fiatalok képzésére fordítják, Bolíviában az Fundación Aprendizaje en Acción civil szervezet őslakosok közösségek fenntartható fejlődését kívánja elősegíteni.

Az Uruguayból érkezett résztvevő a Puente Sur Uruguay NGO-val Colonia megye önkormányzatának képviselőivel vesz részt a programban, még a spanyol fél, a Jóvenes Dinamizadores Rurales, Aragón autonóm közösségben építi be a magyar vidéki közösségfejlesztési tapasztalatait. A brit Momentum World munkatársai jótékonysági és ifjúságfejlesztési projektekben kamatoztatják a szemináriumsorozat eredményeit.

A program jó hangulatban kezdődött reméljük a folytatás is ilyen színes lesz. Nagy öröm az óceánin túlról fogadni ifjúsági szakembereket. Reméljük lesz folytatása:-).

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!