39 Veszprém megyei vállalkozás pozitív listán

balaton.vehir.hu Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal/Kálóczi Beáta 2011. 09. 29. 16:27

A nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzések 2011. június 20.- augusztus 26. közötti időszakban zajlottak Veszprém megyében.

Ezt megelőzően a Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársai hagyományos balatoni szezonfelkészítő fórum keretében tájékoztatták a vállalkozásokat valamint a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében Fogyasztóvédelmi Nyílt Napon vettek részt-hangzott el a Megyeháza Egry-termében tartott szezonértékelő sajtótájékoztatón.

Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott elmondta, a felügyelők a nyári ellenőrzések során főként az árfeltüntetést, árfelszámítást, a nyugtaadást valamint a fiatalkorúak dohány-, illetve alkoholtermékkel történő kiszolgálását vizsgálták strandokon, vendéglátó-ipari egységekben, kulturális rendezvények, a fesztiválok területén működő vendéglátó kitelepülések alkalmával.

A nyári szezonban 57 vendéglátó-ipari egység, kitelepült kereskedő és 7 taxi ellenőrzésre került sor, vizsgálatok során 28 vendéglátó-ipari egység és 2 személytaxi- szolgáltató esetében tártak fel szabálytalanságot, hiányosságot a felügyelők. A leggyakoribb probléma az ártájékoztatás hiánya volt.

Pozitívumként említhető azonban, hogy nyugtaadási kötelezettségét valamennyi ellenőrzés alá vont vállalkozás teljesítette; fiatalkorú alkohollal vagy dohányáruval történő kiszolgálását pedig egy esetben sem tapasztalták a felügyelők.

Az ellenőrzés ideje alatt 127 termék próbavásárlása történt meg, amelyből 9 termék vásárlása során tapasztaltak jogsértést.

A kormánymegbízott megjegyezte: a fogyasztóvédelmi felügyelők jelen voltak a megye nagyszabású rendezvényein is (pl. Utcazene Fesztivál, Művészetek Völgye, füredi és almádi bornapok), az ellenőrzések itt elsősorban a prevenciót, a vállalkozók tájékoztatását szolgálták totó ill. fogyasztóvédelmi konzultációs kérdőív kitöltésével.

A nyári idegenforgalmi szezonban 54 mutatványos berendezést (felfújható vízijáték, gokart, bob, akkumulátoros kisautók) ellenőriztek a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársai, mindössze 3 esetben 3 esetben tártak fel hiányosságokat az üzemeltetés kapcsán, melyeket 1-2 napon belül pótoltak is a működtetők.

Az intézkedések során közigazgatási jogkörben 13 esetben született kötelezésre szóló határozat; kötelezést és bírságot tartalmazó határozat csupán egy vendéglátó-ipari egység esetében volt 15.000 Ft összegben, ismételt elkövetés miatt.

A sajtótájékoztatón elhangzott: szabálysértési jogkörben figyelmeztetést 2 esetben szabtak ki a felügyelők.

Dr. Somogyi István a Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének megbízott vezetője kiemelte, hogy nem a szezonális ellenőrzések részeként ugyan, de a nyári hónapokban a szavatosságra, jótállásra, elektronikus kereskedelmi tevékenységre valamint a veszélyes termékekre irányuló vizsgálatokat is folytattak a felügyelők.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 2011. márciusában vezette be a vállalkozások pozitív listáját. Az NFH pozitív listáján jelenleg 39 Veszprém megyei vagy megyénkben működő vállalkozás szerepel. A nyár folyamán 15-en kerültek fel a listára, közülük 8-an vették át az erről szóló tanúsítványt Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízottól a sajtótájékoztató keretében.

A listán azok a vállalkozások szerepelnek, amelyek három országos vizsgálaton is hiba nélkül átmentek, illetve a megelőző egy évben nem alkalmaztak velük szemben szankciót, és nem volt megalapozott panasz ellenük.

Ahhoz, hogy valamely cég, vállalkozás felkerüljön a listára, 2011-ben a következő vizsgált területek valamelyikén kell megfelelnie:

az árfeltüntetés és árfelszámítás átfogó ellenőrzése,
a szavatossággal és jótállással kapcsolatos fogyasztói kifogások és a vásárlók könyvébe tett bejegyzések intézésének ellenőrzése, valamint
az idegenforgalmilag frekventált helyeken működő vendéglátó egységek és a személy-taxi szolgáltatás ellenőrzése.

A pozitív lista a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján érhető el: http://www.nfh.hu/informaciok/letoltheto/pozitiv1/pozitiv2.html

A pozitív listára legutóbb felkerült Veszprém megyei cégek, vállalkozások:

Taxi szolgáltatás:

Lohn Levente (Veszprém)

Szőke András Ottó (Veszprém)

Sportszaküzlet:

Gál János Antalné (Ajka)

TN-TB Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Veszprém)

Jeszenszky Antal Miklósné (Sümeg)

Ruházati üzlet:

TREND-95 Kereskedő, Szolgáltató és Gyártó Kft. (Tapolca)

Kasza és Társa Kereskedelmi Bt. (Káptalanfa)

Vendéglátás:

Kiss Zoltán (Pápa)

Megyeri Tibor (Pápa)

Mohos Attila (Balatonfüred)

Molnár Zoltán Béla (Veszprém)

Pőcz Endre (Veszprém)

Schofhauser László (Veszprém)

Veres Jánosné (Balatonakarattya)

NA-SI-GE Kft. (Ajka)

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!