Az analóg fotózás csodáiból nyílt kiállítás a kastélyban

balaton.vehir.hu Forrás: keszthely.hu 2019. 05. 05. 11:27

A keszthelyi tárlat az 1800-as évek végétől sorakoztatja fel a fotográfia ikonikus és különleges darabjait.

A fényképezőgépek egy magángyűjtő, néhai Rigó Lajos hagyatékából származnak. A keszthelyi autószerelő nem csak gyűjtötte, javította is a masinákat.
Az 1800-as évek végén gyártott Lumiére kamerához hasonlóan a gyűjtemény legtöbb darabja ma is működőképes. A tárlókban több fényképet elhelyeztek, melyeket az akár száz éves kamerákkal készítettek. A mintegy 400 darabot számláló kollekció részletes képet ad az évszázados fotográfiáról.

„Az látszik jól ezen a kiállításon, hogy honnan indult és hova ért el ez alatt a 100 év alatt nagyjából. És azért érdekes, mert az egyes cégeknek a konkrét arculatváltásai is fellelhetőek itt a kiállításon. Látszik hogyan alakult az egyes cégeknek az arculata, a gépek külseje, a dizájn, a logók, tehát ebből a szempontból is érdekes a kiállítás” - nyilatkozta Bankó Zsolt kurátor. 

A fényképezőgépeket Rigó Lajos közismert keszthelyi autószerelő gyűjtötte össze. Unokája első születésnapja előtt vásárolt egy fényképezőgépet a férfi. A kamera azonban elromlott, ezért önállóan javította meg. Megérette és megtanulta a gépek működését. Ez ösztönözte, hogy még több masinát beszerezzen.  A Kastélymúzeumnak felajánlott fényképezőgépek többek egyszerű tárgyaknál. Gyenes Zsolt médiaművész szerint a mai digitális világ sokat tanulhat ezekből az analóg készülékekből: „Jó értelemben vett divatja van az analógnak az alkalmazásának, bár együtt a legújabb technikával, a digitálissal. Egy olyan fúzió jön létre – most művészetről beszélek elsősorban – egy olyan művészeti minőséget tud produkálni, amit sem az analóg egyébként, sem a digitális önállóan, hanem együtt és azt hiszem ez nagyon korunk sajátja.”  

A kiállítás 17 gyártó termékét sorakoztatja fel a szovjet Zenittől, az amerikai Polaroidon át a német Zeissig. A tárlókban egyedi, sorozatszámos fotótörténeti különlegességek is láthatóak.

 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5991-az-analog-fotozas-csodaibol-nyilt-kiallitas-a-kastelyban?fbclid=IwAR3T1qPBD3LYqrQnFLJM1qTlr8-CxzjT-tVp7tIVJ7Yoq2Dy4imIWvO4REQ

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!