Tour de Hongrie - Belletti sprintsikerével átvette a sárga trikó

balaton.vehir.hu Forrás: MTI 2018. 08. 15. 23:11

Manuel Belletti nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny első, szerdai szakaszát, sikerével pedig összetettben átvette a vezetést.

 Balatonalmádiból 22 fokban elrajtoló 129 fős mezőnyre öt hegyi és három sprint részhajrá várt a Keszthelyig vezető 154 kilométeres távon. Az út mentén számos néző láthatta, ahogy hosszú ideig volt szökésben két versenyző, egy spanyol és a Pannon Cycling Team bringása, Szatmáry András, ám végül a Keszthely környéki 23 kilométeres körpálya második szakaszában utolérték őket.

    A harmadik, utolsó körben a boly nagy része egyben maradt a Rezibe vezető emelkedőn is, így mezőnyhajrá döntött. Ebben az Androni olasz versenyzője nyert honfitársa, Matteo Moschetti és a lengyel Kamil Malecki előtt. Belletti sikerével az időjóváírásoknak köszönhetően átvette a sárga trikót a prológon győztes svájci Patrick Schellingtől.
    "A csapatom remekül dolgozott a szakasz során, megmutatta, hogy milyen erős" - értékelt Belletti, aki végül a sprintre egyedül maradt, ám így is győzni tudott a 42,71 kilométer/órás átlagsebességű etapon.
    "Örülök, hogy sikerült átvennem a sárga trikót, meglátjuk, meg tudom-e őrizni vasárnapig" - fogalmazott a 32 esztendős versenyző, aki 2010-ben szakaszt nyert a Giro d'Italián, amelyen idén öt etapon is az első tízben zárt.
    "Jól sikerült számunkra a szakasz, fantasztikusan dolgoztunk, Szatmáry András benne volt a szökésben és elvitt egy részhajrát is. A sprintbefutóra a főmezőnnyel együtt érkeztem, s bár ebben nem vagyok olyan jó, maximálisan teljesítettem" - fogalmazott Dina Márton, aki legjobb magyarként 23. helyen zárt, s az összetettben is a legelőkelőbb pozíciót elfoglaló hazai versenyző lett, így ő viselheti a fehér trikót a következő etapon. Kifejtette, sprinter nincs a Pannon Cycling Team sorában, ám az emelkedőkön lehet keresnivalójuk.
    "Hegyen azt hiszem az egyik legjobb csapat voltunk" - hangsúlyozta Dina, aki harmadik helyen áll a hegyi pontversenyben.
    Az MTI kérdésére elmondta, mindenképp várható tőle szökési kísérlet a dombos szakaszokon, akár már csütörtökön is, amikor a Velence és Székesfehérvár közötti 190 kilométer megtétele vár a mezőnyre.
    A versenyzők tíz megyét érintve összesen 865 kilométert teljesítenek a vasárnapi kazincbarcikai befutóig.
    Az eddigi legmagasabb besorolású magyar kerékpárversenyről az M4 Sport és a mediaklikk.hu közvetít élőben, emellett először látható napi egyórás összefoglaló a viadalról az Eurosport2 csatornán.
    
    Eredmények:
    1. szakasz, Balatonalmádi-Keszthely, 154 km:
1. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) 3:36:18 óra 
2. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) azonos idővel
3. Kamil Malecki (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) a. i.
...23. Dina Márton (Pannon Cycling Team) a. i.
    Az összetett élcsoportja:
1. Belletti 3:40:41 óra
2. Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic) 9 másodperc hátrány
3. Charles Planet (francia, Novo Nordisk) 10 mp h.
...14. Dina    37 mp h.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!