Több mint háromezer diák vesz részt az idei Helikoni Ünnepségeken

balaton.vehir.hu Forrás: MTI 2018. 04. 13. 12:39

A legutóbbi létszámot is meghaladva több mint 3200 diák vesz részt idén a kétévenként sorra kerülő középiskolás Helikoni Ünnepségeken, Keszthelyen.

Csengei Ágota, a rendező keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a korábbihoz képest kétszázzal több fiatal, összesen 3260 diák, továbbá 294 kísérő vesz részt az április 19-én kezdődő háromnapos rendezvénysorozaton. Az ország legnagyobb ifjúsági kulturális és művészeti seregszemléjére 52 település 134 középiskolájából érkeznek a Balaton-parti városba. A 25 zsűritag 10 helyszínen értékeli az összesen 855 produkciót. 
    A nem kis szervezőmunkát igénylő rendezvény nemcsak Keszthelyen, de a térségben is komoly feladatokat ad, ugyanis a fellépőket összesen 10 településen, 56 szálláshelyen tudják elhelyezni. Mindez turisztikai szempontból 6300 vendégéjszakát jelent a nyugat-balatoni régióban. 
    A nagy múltú eseménysorozat költsége meghaladja a 60 millió forintot, ebből a legnagyobb részt, 20 milliót Keszthely önkormányzata biztosítja, de a Nemzeti Kulturális Alap is a támogatók között van - jelezte Csengei Ágota
    Osvald Bálint, a rendezőbizottság ügyvivője elmondta: a minden helyszínen díjmentesen látogatható produkciókat 20 művészeti kategóriában mások mellett Bencze Ilona, Balázs Árpád, Thész Gabriella, Sebő Ferenc, Malek Andrea és Szálinger Balázs értékeli zsűritagként.
    Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítványának április 19-én kezdődő háromnapos eseménysorozatát Festetics György nyitja meg a több mint kétszáz évvel ezelőtt indított rendezvény alapítójának leszármazottjaként. Jelen lesz Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki a Helikonra érkező 74 kórus tagjaiból összeálló összkart is vezényli majd.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!