Polgármesteri helyzetjelentés május 12. - Strandolni, de hogyan?

balaton.vehir.hu Forrás: csopak.hu 2020. 05. 12. 15:51

Csopak, 2020. május 12., kedd - Kedves csopakiak, kedves nyaralótulajdonosok! A koronavírus járvány napról napra olyan kihívások elé állít bennünket, amelyekre korábban még nem volt példa, és nincs előttünk minta a megoldásra - Fogalmaz Ambrus Tibor polgármester.

Polgármesterként folyamatosan az új jogszabályokat, a helyiek és a település érdekeit és a józan ész  szempontjait egyszerre figyelembe véve kell a teljesen bizonytalan helyzetben működtetnem a közösséget, a községet.

Egy közösség életében hozott döntések ritkán kedvezőek egyszerre mindenki számára, és ezt el kell tudnunk fogadni, de most egy olyan helyzet állt elő, ahol egyszerűen nem létezik jó döntés.
Csopak életében a strand központi jelentőséggel bír, mind a község imázsát, mind a bevételi forrásait tekintve. A járvány miatt eddig hol bezártuk, hol kinyitottuk, a látogatók viselkedésének függvényében, szem előtt tartva a helyiek egészségét és biztonságát. Május 4. óta vidéken már nyitva lehet tartani a strandokat, a látogatónként ajánlott szabad terület viszont 16-20 m2, ami azt jelenti, hogy az eddigi több ezer vendég helyett 1000-1200-at lehetne fogadni.

A strand bevételei – a járvány elleni védekezés miatti elvonások következtében – különösen fontosak a számunkra. A strand fenntartása több százezer forintba kerül naponta a szezon idején, ha az egész éves fenntartást hozzászámoljuk, akkor az összeg még sokkal többre emelkedik.
Csopak kicsi, ám annál népszerűbb strandján most azonban korlátoznunk kell a látogatók létszámát (ügyesebbek kiszámolhatják, hogy ez mekkora bevétel kiesést jelent szemben a kiadásokkal), és akkor látható, hogy veszteségesen fog működni. 
Feltéve, hogy nem emeljük jelentősen a jegyárakat.
Sokan csopakiak és nyaralótulajdonosok már bérletet szeretnének venni, hiszen ki ne vágyna már a nyaralásra, strandolásra, ahogy azt megszoktuk, ahogy szeretjük. De vajon hogyan biztosíthatjuk, hogy a bérlettel rendelkezők be is tudnak majd jutni a strandra? Hiszen 1300 körüli csopaki és 1800- 2000 körüli nyaralótulajdonos bérletesünk van Mi lesz, ha reggel 8 vagy 9 órakor megtelik a strand a beengedhető maximális létszámmal? És akkor még nem is beszéltünk a kabint bérlőkről. És ha egy ember elmegy a strandról, akkor egy háromtagú családból csak 1 főt engedjünk be? 
Hogyan lehet kiadni a csopaki szállásokat, ha nem biztos, hogy használni tudják a strandot?
Mit kezdjünk azokkal, akik gyerekekkel, matracokkal, napernyőkkel felpakolva megérkeznek a csopaki strandra és az orruk előtt le kell azt zárni? Mi vár azokra a munkatársainkra, akiknek ezt a helyzetet kezelniük kell? Mert döntést hozni az irodában valahogyan lehet, de a következményeket egész Csopaknak viselnie kell. 
Ma még több kérdésünk van, mint válaszunk.
A járványban enyhítés talán van, konkrét szabályozás – egyelőre – nincs. Valahogyan nekünk kellene kitalálnunk, hogyan is valósítsuk ezt meg. 
Egyszerre kellene virológusként, jogászként, menedzserként, településvezetőként gondolkoznunk. 
Nincs kit hibáztatni, hiszen a döntéshozók is csak korlátozottan rendelkeznek a döntéshozáshoz szükséges információkkal. Hibáztathatjuk a koronavírust, ám ez őt a legkevésbé sem fogja zavarni, bennünket pedig nem visz előrébb.
Ebben a helyzetben Önökhöz fordulok. Önök szerint mi lehet megoldás? Melyik szempont fontosabb? Önök hogyan döntenének? Hiszen ötletelni lehet, hogy pl. a 71-es alatt élők menjenek be hétfőn a lakók, lehet azt mondani, hogy a 71-es fölöttiek kedden. Lehet azt mondani, hogy A-tól K-ig hétfőn L-től ZS-ig kedden, de ilyen ötleteket most nem várok 
Kérném, hogy ne kritikát fogalmazzanak meg, hiszen most bárhogy döntünk, nincs jó döntés. A javaslataikat várom és köszönöm!

Ambrus Tibor
polgármester

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!