Csopak elcsendesedett

balaton.vehir.hu 2020. 04. 06. 15:52

Csopak, 2020. április 06., hétfő - Hírportálunk kérdéseire Ambrus Tibor, Csopak polgármestere válaszolt.

 Március 17-én beszélgettünk utoljára az elmúlt hetekben azonban számos új rendelkezés látott napvilágot. Ezek mennyire befolyásolják a település mindennapi életét?

A „település mindennapi életéről” már rég nem beszélhetünk, hiszen megváltozott mindegyikünknek, így Csopak lakosainak is az élete. A hozott rendelkezések – akár kormányzati, akár önkormányzati – mind arról szólnak, hogy próbáljuk a vírus terjedését megfékezni és minél kevesebben betegedjünk meg.

Mennyire fegyelmezettek a csopakiak és a nyaralótulajdonosok, betartják a kijárási korlátozásokat?

A híreket olvasva, nézve úgy gondolom, hogy ezt az időszakot most Csopakon töltők – legyenek azok csopakiak vagy nyaralóba leköltözöttek – jóval fegyelmezettebbek az országos átlagnál, de látható, hogy a környező Balaton-parti városokban tartózkodóknál is. Persze egy hónapja minket is megijesztett, amikor rengetegen lejöttek a balatoni településekre, de azt hiszem, hogy egy hét alatt ők is rájöttek arra, hogy attól, mert itt egy kicsit nagyobb a tér, nyugodtabb a környezet, a vírus ugyanúgy velünk él és itt ugyanúgy el lehet kapni.

Látom, hogy elkezdődött Csopakon a segítő szándék, az összefogás…

Talán az egyik legnagyobb öröm és a sok nehézség mellett egy igazán pozitív változás, hogy rengetegen jelentkeztek segíteni és itt nemcsak a maszkok készítését értem, hanem nagyon sokan hoztak fertőtlenítő szereket, nagyon sokat ajánlották fel segítségüket, támogatásukat akár a bevásárlásra, akár a szociális segítésre gondolok. A csopakiak megmutatták, hogy valóban egy összetartó, egymást segítő és támogató közösségként tudunk együtt élni. A napokban elindult a Polgárőrség és az időszakosan hozzájuk köthető fiatalok önkéntes csoportja, akik feladatuknak tekintik a település közbiztonságának fenntartását. Ez most kiemelten fontos, amikor kevesebben vagyunk az utcákon, az üres ingatlanok is sokkal jobban magukra vannak hagyva.

A vírus elleni védekezés terheiből a bankoknak, multinacionális cégeknek, a pártoknak és nem utolsó sorban az önkormányzatoknak is ki kell vennie a részüket a helyi gépkocsiadó teljes befizetésével. Ez mennyire alakítja át az amúgy is törékeny 2020-as költségvetést? Végeztek- e már potitív-negatív számításokat, hogy Csopak mérlege hogyan alakulhat az idei évben?

Igen. Nyilván a mi életünket is megnehezíti ennek az adónak az elvesztése, főleg, hogy az egy főre vetített gépkocsik számában országosan előkelő helyen álltunk, tehát lakosokra vetítve ennek az adónak az elvesztése minket sújt legjobban. Azonban ez a veszteség eltörpül amellett, amit a turizmus elmaradása a turisták elvesztése jelent. A költségvetést folyamatosan szigorítjuk. Nem számolva az idei nyár bevételeit, közel 300 millió forintos mínusz keletkezett a költségvetésben a szigorításokkal most kb. 150 MFt-nál tartunk. Ennek akár csak a nullához közelítése is stratégiai lépéseket és még drasztikusabb megszigorításokat kíván.

A legnehezebb, hogy nem tudunk középtávon sem tervezni, hiszen még elképzelésünk sincsen arról, hogy ennek az egésznek, ami most itt van, mikor lesz vége.

Szakemberek szerint nagyon nehéz visszaszerezni a fogyasztói bizalmat a turizmus szereplőinek, erre fel lehet készülni? A járvány utáni időszakban melyek lesznek az első teendők? Talán júliusban, augusztusban?

Én úgy vélem, hogyha vége lesz a járványnak és lassan kezd visszatérni az élet a megszokott medrébe a hazai turizmus előtérbe kerül a külföldi utazásokkal szemben. Ha a település szépségét, tisztaságát, békéjét, biztonságát meg tudjuk őrizni, akkor egyik napról a másikra újra tudjuk indítani a régi életünket. A kiváló éttermeink, borászataink és szállás lehetőségeink vezetőit ismerve nem kell félni bizalomvesztéstől, felkészülten fogják várni a vendégeket.

Még a szájmaszk felirata is a település iránti szeretetet tükrözi. Ez hogyan készült?

Gálné Borbély Irén fogta össze a hölgyeket és készítettek sok ezer maszkot, tőle kaptam ajándékba. Amikor vásárolni megyek, akkor természetesen ezt hordom.

Ez valóban azt mutatja, azt tükrözi, hogy vigyáznunk kell egymásra, vigyáznunk kell erre a gyönyörű településre. Természetesen ez mindannyiunk feladata, csopakiaknak, nyaraló tulajdonosainknak egyaránt.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!