Bazsi a tehetséges csopaki vitorlázó

balaton.vehir.hu 2020. 01. 20. 15:23

Rédling Balázs, Bazsi jelenleg a csopaki Procelero SE vitorlázója. A mindössze 17 éves csopaki vitorlázó tavaly már a felnőtt férfi magyar bajnokságban is tudott az élen végezni! Bazsival az idei év terveiről beszélgettünk.

 – Október végén azzal fejeztük be a beszélgetést, hogy Cran Canáriára készültél egy újabb edzőtáborba. Hogyan képzeljük el, mivel telnek ott a napjaid?

– Szárazföldi edzéssel kezdünk, ez Tóth Mátyás vezetésével körülbelül másfél órás egyensúlyfejlesztő, koordinációs gyakorlatokat jelent. Ezt követően megyünk csak ki a vízre, ahol a szélviszonyoktól függően három-négy órát töltünk Eszes Tamás és Arató Richárd felügyelete alatt. Aztán egy hosszabb technikai megbeszélés következik, majd újabb egy-másfél órás erősítő edzéssel zárjuk a napot.

– Többes számot használsz. Ezek szerint csapatban edzetek?

– Persze! A Sailing Academy Gran Canariára, amely Las Palmasban működik egy helyi klub keretein belül, a Föld minden részéről érkeznek versenyzők. Általában angol, spanyol, görög és svájci sportolókkal edzek együtt, és a csapatban a világ élvonalába tartozó vitorlázók, olimpikonok is vannak.

– Legutóbb említetted, hogy a füredi Lóczy Lajos Gimnázium kéttannyelvű angol tagozatára jársz. Akkor legalább az angolt nem kell bepótolnod, ha hiányzol, hiszen gondolom, nem magyarul kapod az instrukciókat!

– Hát, legtöbbször nem! Csakhogy az edzéseken leginkább egyfajta vitorlás „szaknyelvet” használunk, ami eléggé messze áll attól, amit itthon számon kérnek. Merthogy a gimiben biológiát, történelmet és célnyelvi civilizációt kell angolul tanulnom. Talán nem meglepő, de a szaknyelvet jobban szeretem, és könnyebben is tanulom, mint a bioszt!

– Jut időd ilyenkor strandolásra, kirándulásra is?

– A szüleim is állandóan ezt kérdezik. De sajnos nem igazán. Mert estére már sem erőm, sem pedig kedvem sincs, hogy megnézzem a várost. Edzések után gyorsan bevásárolok magamnak, aztán inkább pihenek vagy beszélgetek a többiekkel. Persze a környéket azért már ismerem annyira, hogy nem vesznék el Las Palmasban.

– December elején volt a Magyar Vitorlás Szövetség év végi díjátadó ünnepsége. Mit kell tudni erről, és milyen díjakat hoztál haza?

– A vitorlázásban az évad során zajló versenyek eredményeit egy ranglistán összesítik, majd az év végén korosztályonként és hajóosztályokként ünnepélyes keretek között hirdetik ki a végeredményt. 2019-ben a Laser Radial hajóosztályban versenyeztem, és jelenleg az U 17, azaz a 17 év alatti korcsoportba tartozom. A saját korcsoportomban 1. helyezett lettem, de ugyanígy az egy korcsoporttal idősebbek, vagyis az U19-esek között is. Így tehát sikerült két első helyezéssel zárnom az évet.

– Ne szerénykedj! Ez azt jelenti, hogy te vagy Magyarország jelenlegi legjobb Laser Radial férfi vitorlázója?

(mosolyog)

– Akkor most sorra keresnek fel az egyesületek, hogy igazolj át hozzájuk?

– Jó lenne, de ez azért nem ilyen egyszerű... A vitorlázásban ugyanis nem úgy mennek a dolgok, mint a labdajátékokban. Szüleimmel amúgy is megegyeztünk, hogy továbbra is Csopakot képviselem majd, hiszen itt élünk, itt jártam óvodába és iskolába, ráadásul az elmúlt években is a Csopaki Vitorlás Iskola (Procelero SE) berkeiben készültem és versenyeztem. Mivel rengeteg támogatást kaptam mind az egyesülettől, mind pedig a településtől, a jövőben is az ő színeikben versenyzek majd.

– Apropó, versenyezni! Megvan már az 2020-as versenynaptárod?

– Igen, a napokban sorra kerülnek fel a versenyek az internetre, ehhez igazodva már tudjuk tervezni az edzéseket, edzőtáborokat is. Január 28-án újra Gran Canáriára utazok egy egyhetes edzőtáborozásra, és februárban újabb hetet fogok kint tölteni.

– Azért közben iskolába is jársz?

– Igen, sajnos néha oda is be kell mennem! (mosolyog)

Középen a mintakép: Berecz Zsombor

3 rövid választ kérnék:

Példakép?

Csapattársam: Berecz Zsombor

Idei legfontosabb verseny?

Ifjúsági világbajnokság Lengyelországban

Cél?

 Legalább olyan eredmények, mint tavaly!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!