Közösségi befőző nap és madárijesztők versenye Csopakon

balaton.vehir.hu 2019. 09. 21. 17:15

Csopak, 2019. szeptember 21., szombat – Az elkészült lecsóval és mézes dióval a településen élő időseket, nagycsaládosokat, valamint hátrányos helyzetűeket tudják támogatni.

Ambrus Tibor polgármester hírportálunknak elmondta, hogy a tavalyi sikeres befőzést követően idén is 500-500 üveg lecsót, szilvalekvárt és mézes diót készítenek, amit karácsonykor ajándékoznak a településen élő időseknek, nagycsaládosoknak és hátrányos helyzetű családok között. Azt is elmondta a polgármester, hogy a szombati napon negyven fő vett a közösségi befőzésben, önkormányzati dolgozók és civil szervezetek tagjai.

-A mai befőzéshez és mézes dióhoz összesen 280 kilogramm paprikát, 140 kilogramm paradicsomot, 120 kilogramm hagymát, 60 liter étolajat, 65 kilogramm dióbelet valamint 35 kilogramm akác és 30 kilogramm vegyes virágmézet használtak fel – mondta Gál Tamás mesterszakács.

A madárijesztők hagyományos versenyére, amit a Nők a Balatonért Egyesület csopaki szervezete (NABE) hirdetett meg, dr. Tarnai Dezsőné elmondta, hogy minden általános iskolai osztály legalább egy madárijesztőt készített, amit „fakanalas” madárijesztők is kiegészítettek. Ezen kívül tucatnyian készítettek még madár riogatót. A nagysátorban az iskolai tanárok vezetésével különböző kézműves műhelyeket tartottak. Csak úgy, mint az üdülőfalu terültén is számos kézműves műhely várta a kicsiket és a nagyokat. Volt könyvkötészet és vágott tollal, lúdtollal írás is hagyományos tintával.

Életképek

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!