Vollein Ferenc: Színek az égből című tárlatának megnyitója

balaton.vehir.hu 2019. 08. 15. 16:45

A veszprémi születésű 20 éves festőművész 43. önálló tárlata nyílt meg szerda este a Csopak Galériában. A fiatal festő 8 évvel ezelőtt ugyanitt, mint gyermektehetség mutatkozott be, most pedig országos és nemzetközi szinten elismert művészként tért vissza Csopakra.

 

Az egyedi szín- és formavilágú naiv-neoreneszánsz művész 2015-ben és 2017-ben is elnyerte a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért” képzőművészeti ösztöndíjat, amely az egyik legjelentősebb korosztályos képzőművészeti elismerés Magyarországon. 2016 októberében- eddigi képzőművészeti munkásságának legmagasabb szintű elismeréseképpen- általános pápai audiencia keretében Rómában, a Szent Péter téren fogadta a Szentatya, I. Ferenc. Ennek keretében átnyújthatta neki a Szent Márton megkereszteli édesanyját című olaj-vászon alkotását, ami ezáltal bekerült a Vatikáni Múzeum-és Képtár gyűjteményébe-elsőként az élő, kortárs magyar festőművészek közül.

A kiállított festmények nagy része új alkotás, mivel a művész képeinek nagy része köz- és magángyűjteményekben található. Témáját tekintve a balatoni táj ábrázolása – melyek közül a Cseresznyevirágzás a Kerekedi-öbölben című kép alig néhány hete készült, kifejezetten a csopaki kiállításra - mellett a balatoni legendák, olasz tájak és portrék is megjelentek a szakrális témájú képek között.
A kiállításon a művész maga mutatta be kiemelt munkáit, melyet megelőzően Ambrus Tibor, Csopak község polgármestere mondott beszédet, illetve Szemes Péter esztéta, Vollein Ferenc mentora nyitotta meg a kiállítást. 
A kiállítás megtekinthető 2019. augusztus 26-ig a Csopak Galériában a Kossuth Lajos utca 53. szám alatt. Nyitva tartás: kedd-vasárnap 9-11 óra, illetve 17-19 óra között.

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!