Méltó módon emlékeztek meg Csopakon az 1848/49-es szabadságharc és forradalom hőseire

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter Fotó: Szendi Péter 2019. 03. 14. 19:36

A Csopaki Református Általános Iskola szervezésében színes, változatos programokkal idézték fel a 171 évvel ezelőtti eseményeket. Volt fegyver- és viseletbemutató, előadás, községi ünnepély és a legvégén koszorúzás.

 

 Legelőször a Salföldi Kopjások Egyesület huszárjai vonultak fel a Kossuth utcán, majd tartottak fegyver- és viseletbemutatót. A gyerekek ámulattal figyelték a huszárcsapat végvári vitézi élet, illetve harcmodor bemutatását a sportpályánál. Az ünnepi műsor a kultúrházban folytatódott, ahol Rainer Pál történész, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársa, az aradi vértanúkról tartott előadást. Mint mondta ez egy olyan téma, amit hallomásszerűen tudnak az emberek, de ha rákérdeznének konkrét dolgokra, keveset tudnának elmondani. Az előadó, elsősorban a családi hátterűket, személyüket mutatta be, képekkel illusztrálva.

Rainer Pál

Ezután került sor az ünnepi műsorra. A vendégeket Gégény Marianna tanárnő köszöntötte. A Himnusz eléneklése után irodalmi műsort láthatott a szépszámú közönség, melyet a tanárnő tanított be a gyerekeknek. A néptánccsoport vezetője, Madár-Héhn Katalin, Szerencsi Noémi és Vetzl Áron színvonalas tánckoreográfiát tanított be a diákoknak. A műsor után jogosan járt a taps. Az ünnepi beszédet Huszár Péter alezredes, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság titkára tartotta meg. –Eleink küzdöttek a szabadságért, nem kötöttek kompromisszumokat, és a korabeli nagyhatalmak cinkos összefogása ellenére, több mint egy éven át kitartottak a szabadság eszméje mellett. A szabadságharc elbukott, de eszméit nem tudták eltiporni. Elbukott és mégis diadalmaskodott. 1848. március 15-én a nép a radikális út mellett tett hitet.

Huszár Péter

Az ünnepi beszéd után, a gyerekek kezében fáklyával, az ünneplők közösen mentek el a Hősök Emlékművéhez, ahol katonai tiszteletadással mellet, együtt koszorúzott az önkormányzat, a település intézményei és civil szervezetei. Az ünnepi műsor a Szózat eléneklésével zárult. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!