Csopak: Móka, kacagás, asszonyok, ha farsangolnak, szem nem marad szárazon

balaton.vehir.hu 2019. 03. 03. 19:11

Csopak, 2019. március 3., vasárnap- Immár XIX. alkalommal tartották Csopakon a hagyományos Asszonyfarsangot a Csopak-Palozak Református Asszonykör és a Nők a Balatonért csopaki csoportja (NABE) vasárnap a kultúrházban.

 A megjelenteket dr. Akócsi Katalin a Református asszonykör vezetője és dr. Tarnai Dezsőné a Nők a Balatonért csopaki csoportjának vezetője köszöntötte.

Dr. Akócsi Katalin (b.) és dr. Tarnai Dezsőné

-Immár 19. éve állok önök előtt így már szinte mindent elmondtam az asszonyfarsangról – fogalmazott dr. Akócsi Katalin. Majd elmondta, hogy az asszonyfarsang immár 200 éves múltra tekint vissza az ország különböző helyszínein és itt a Balaton-felvidéken is. A munkájuk kettő gyökérből táplálkozik. Az egyik a régi hagyomány, amikor is a falvakban az asszonyok ettek-ittak mulattak, a férjeiktől ellopták a pincék kulcsait és a pincékben mulatoztak tovább. De jajj volt annak a férfinek, aki véletlenül arra tévedt, mert az arcát mésszel kenték be és fa borotvával megborotválták. A másik szál pedig az 1920-as években működött csopaki színjátszókör, akik fantasztikus vidám darabokkal kedveskedtek a nézőknek ilyenkor farsang farkán. A lényeg a vidámság és az együttlétlét, rengeteg humorral – fogalmazott. Dr. Tarnai Dezsőné elmondta, hogy idén is vidám színpadi jelenettel készülnek, mert mit is tehet 3-4 nő, ha összejön egy kupacba: kibeszélik a férfiakat.

 

Színpadi átálláskor Pálmai Gabriella vidám Heltai Jenő írásokat, történeteket osztott meg a közönséggel.

A hatalmas siker idén sem maradt el, szinte egy tűt sem lehetett leejteni a színházteremben, idén is hatalmas sikerrel mutatták be a hölgyek produkcióikat a színpadon. Elsőként a Csopak-Paloznak Református Asszonykör tagjai mutatták be Péczely József: Ködmönke falusi vígjátékát és Lőrincz Miklós: Üldöznek a nők vígjáték előadásával fokozták a hangulatot.

 

 

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

 

A Nők a Balatonért csopaki csoportja vidám versekkel, tréfákkal debütált, majd a vidám dalos fináléval léptek színre Tóthné Éva muzsikájával. A produkciókat hatalmas vastapssal köszönte meg a közönség, mint a közös finálét. A vasárnap est szeretet vendéglátással zárult.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!