Központban a Hegybor! – Idén is megrendezésre kerül az Olaszrizling Szerintünk

balaton.vehir.hu Forrás: Kalmár Boglárka 2019. 01. 31. 11:17

A nagysikerű Olaszrizling Szerintünk esemény idén is megrendezésre kerül Csopakon. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok ad otthont a sétálókóstolónak, a kényelmes átjutást pedig transzferjárat biztosítja majd.

 A Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok szervezésében hagyományosan minden év január végén – február elején kerül megrendezésre Csopakon az Olaszrizling Szerintünk elnevezésű esemény, amelyen közel 30 kiállító legjobb Olaszrizlingjét lehet megkóstolni annak, aki időben megváltotta jegyét a rendezvényre. A két helyszín limitált befogadóképessége miatt csupán 100 jegy kerül értékesítésre, amelynek fele a vásárlási felület megnyitását követő első órában elkelt.

Fotó: Szabó Miklós

A sétálókóstolóra a belépőjegyek mennyiségét a felére csökkentettük, hogy elkerüljük azt a veszélyt, amelyik minden boros rendezvényt fenyeget. Nem engedjük elkocsmásodni, meg akarjuk tartani a borászok és a borfogyasztók olyan beszélgetős forumának, amely mindkét oldalnak élménnyel és tanulságokkal szolgál.” (Jásdi István a 2018-as rendezvény kapcsán)

Miként minden évben, a rendezvénynek idén is van központi témája: ezúttal a HegyBoroké a főszerep. A HegyBor Olaszrizlingből készül, tartalmas balatoni bor, amely a VineaBalaton (BalatonBor) második szintje, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A HegyBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, vakkóstolás útján derül ki, hogy adott évben ki jogosult Hegybor kategóriával ellátni termékét.

A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.“ (forrás: Balatoni KÖR)

A HegyBorok piaci helyzetét és jelentőségét a rendezvényt megelőző napon zárt ajtók mögött vitatják meg a kiállító borászok, amelyről a szombati sajtótájékoztatón a szakma- és a sajtó képviselőit is tájkoztatják.

A rendezvény előtti sajtótájékoztatón jelen lesz: Jásdi István (Jásdi Pince), Kovács Tamás (Szent Donát Birtok), Gál Péter (FM), Dobosi Győző (Dobosi Pincészet és Vendégház).

A nyilvános sétálókóstoló időpontja: 2019. február 2, 14-18h. A két helyszín közötti ingázást mint minden évben idén is ingyenes transzferbusz teszi lehetővé. Idén 26 kiállító teszi tiszteletét a rendezvényen, a Balatoni régió mellett érkezik vendég az Egri, Zalai és Somlói Borvidékről is, valamint a Felvidéken található Kürt városából is. Kiállítók teljes listája:

2HA Szőlőbirtok és Pincészet

Bakó Ambrus Borászata

Borbély Családi Pincészet

Bussay Pincészet

Csiszár Család Pincészete

Dobosi Pincészet

Figula Pincészet

Gál Lajos Pincészete

Guden Kisbirtok

Gyukli Pince

Homola Pincészet

Jásdi Pince

Káli Kövek Borászat

Kasnyik Családi Pincészet

Laposa Birtok

Martinus Birtok

Pálffy Pince

Petrányi Pince

Sabar Borház

Skrabski Pince

Somlói Vándor Pince

Söptei Pincészet

Szászi Pince

Szent Donát Birtok

Villa Tolnay Bor- és Vendégház

Zelna Borászat

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!