Az év Balatoni Háza 2018.

balaton.vehir.hu 2019. 01. 30. 18:00

Csopak, 2018. január 30., szerda - Az építészeti díjpályázat díjazott pályaműveiből nyílt kiállítás a Balaton-parti településen.

A megjelenteket Bujdosó Judit, Csopak főépítésze köszöntötte, aki kiemelte a pályázat az építészeti pályázat jelentőségét, ami a Balatoni Szövetség és a NABE (nők a Balatonért Egyesület) összefogásával valósulhatott meg a három Balaton körüli megyében, a kiemelt üdülőkörzeti területen.

Bujdosó Judit

-Külön öröm számomra, hogy ezen a rangos építészeti versenyen az egyik díjazott épület Csopakon található – fogalmazott Ambrus Tibor polgármester. Majd hozzátette, hogy a település és a képviselő testület létrehozta a Települési Arculati Kézikönyvet, amelyben külön hangsúlyozták a régi épületek óvását, a szőlőkultúra támogatását, s nem utolsó sorba a tájba illeszkedő új épületek építését.

Ambrus Tibor

Szauer Rózsa

Szauer Rózsa a NABE elnöke ismertette, hogy az építészeti pályázat létrehozása elérte célját, mert a díjazott épületek a vándorkiállításnak köszönhetően egyre több embert érnek el, s a közönség szeme elé tárja a hagyományos, elsősorban a balatoni tájba harmonikusan beilleszkedő épületeket, amelyek a hagyományos és modern megoldásokat is tartalmaznak. Arról is szólt, hogy a Somogy, Veszprém és Zala megyékből összesen 19 pályamű érkezett, a zsűri mindegyiket bejárta és véleményezte, végül hat kategóriában díjazták az épületeket tervező mérnököket. A rangos pályázat a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával valósult meg.

Szűcs Endre (b.) és Kis Kálmán

A csopaki pincét dr. Szűcs Endre, Kis Kálmán és Tóth Péter tervezte. –Nagyon szerencsés helyzetben voltunk, mert a tulajdonossal szinte teljesen megegyezett a tervünk az épület átalakításáról – mondta Szűcs Endre. Szűcs Endre tervezői irodája immár több, mint harminc évre tekinthet vissza, a Balaton-felvidéki épületek közül több, mint 150-et tervezett, felkarolja a tehetséges fiatal építészeket, tudását önzetlenül átadja. Az általa megálmodott épületek közül Csopakon 12 található.

Hírportálunk értesülése szerint a rangos pályázatot 2019-ben is megrendezik, jelenleg az egyeztető tárgyalások folynak.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!