A Balaton Riviéra arcai: Legnagyobb kincsünk

balaton.vehir.hu Forrás: Bartuc Gabriella 2019. 01. 15. 14:57

Különleges látnivalóival a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a mi legnagyobb kincsünk. Izgalmasan sokszínű Csopak, Paloznak, Alsóörs, Lovas és Felsőörs környéke, ebből következően sokféle élőhely alakult itt ki számos védett, ritka növénnyel és állattal. Ez a geológiai sokféleség a turisztikai kínálatunk alapja, ettől vagyunk különlegesek.

 A sziklák, barlangok, források, patakok, erdők-mezők bejárására különösen alkalmasak a nyaralási szezonon kívüli, őszi, tavaszi, sőt a téli időszakok. Ajánlott szakvezetéssel megismerni a táj értékeit. A csopaki székhelyű Nemzeti Park idén is több mint 110 programot tervez, ennek jelentős része vezetett túra.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója: - Jól megfér a turizmus a Nemzeti Parkkal (Fotó: Korbély Barnabás)

  Jól megfér a turizmus a Nemzeti Parkkal – erősíti meg Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója kérdésünkre. – Évről-évre többen keresik fel a látogatóhelyeinket, azonban optimálisan kezelhető méretben. Tavaly 450 ezer látogatót regisztráltunk, ami egyértelmű siker és a programjaink, erdei iskoláink népszerűségét jelzi.

Jelenleg ezzel párhuzamosan rekord számú, 18 nyertes uniós pályázat megvalósításán is dolgozik a Nemzeti Park munkaközössége. Összességében 5 milliárd forint értékű beruházásról van szó, amelynek zajlanak a közbeszerzési pályázatai, illetve van, ahol már az építkezés is elkezdődött – tudtuk meg Puskás Zoltántól.

       Legnagyobb beruházásunk a Kis-Balatonnál zajlik jelenleg: korszerű látogatóközpontot alakítunk ki, ami hiánypótlónak nevezhető, hiszen sok érdeklődőt vonz a Fekete István népszerű ifjúsági regényéből, a Tüskevárból is ismert ottani élővilág, továbbá a Diás-sziget. Túl vagyunk a régészeti feltárásokon, az első kapavágás megtörtént, már betonozzák az alapot. Környezetbe simuló, zöldtetős, átjárható, mindkét oldalról üveggel nyitott látogató központot építünk mozi teremmel, minden korosztály számára játszótérrel. Egyben logisztikai bázis lesz ez az épület a legkülönfélébb túrákhoz például a Diás-szigetre, vagy kenutúrához – részletezi az igazgató. – A nyertes pályázati helyszínek közül hozzánk legközelebb a balatonfüredi Lóczy-barlang látogatóközpont áll, amely szintén a kor követelményeinek megfelelően lesz kialakítva a környék geológiai bemutatására. Megújulnak továbbá a Tihanyi Levendula Ház programjai, illetve külső környezete. Fűszernövénykertet, udvart alakítunk ki körülötte játszótéri elemekkel, fotósarkokkal. Aki a Balaton Riviérán nyaral, nagy valószínűséggel fel fogja keresni a Tihanyi-félszigetet is, s ha már kijön a Levendula Házhoz, megnézi az ürgéket is a Belső-tónál, – a gyerekeknek óriási élmény, – továbbá parkunk jelképes állatát, a legelésző szürkemarhát. Azt szoktuk mondani, hogy a nemzeti park fűnyírói a szürkemarhák és a bivalyok, jelenleg 800 darab az állományszámuk, Csopakon a Kerekedi-öbölben is láthatók a bicikli út mellett.

Puskás Zoltán kiemelte, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik jelentős érdeme többek között, hogy visszahozta a köztudatba a környék emblematikus növényét, a levendulát, a Tihanyi-félsziget őslevendulásának a kitisztításával, megújításával. A tihanyi levendula szedd-magad akció olyan nemzetközi eseménnyé vált, ami 20-30 ezer turistát vonz egy hét alatt. Hatása abban is egyértelmű, hogy egyre több vendégház és pincészet, sőt fagyizó és ajándékbolt is viseli ennek az illatos lila növénynek a nevét. Arról nem is beszélve, hogy az itteni kiskertekben, Csopakon pompásan az utak mentén is egyre több levendula bokor illatozik.

A Nemzeti Park egyik feladata éppen az, hogy példát mutasson környezetalakításból és a környezet megóvásából, szabályozva a civilizált dialógust a természettel, ami mindenképpen embert próbáló feladat. Az, hogy tudunk-e élni a jövő lehetőségeivel, nagyban függ attól, hogy miként viszonyulunk a környék vizeihez, erdeihez és élővilágához – akár itteni lakosként, akár turistaként.

Bartuc Gabriella

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!