A szabadságharcos - Egy élet 1956 szellemében

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter Fotó: Szendi Péter 2018. 12. 03. 15:53

Több könyvet írtak már 1956-ról, de egyik sem adta vissza a szabadságharc lélekemelő szellemiségét. Cey-Bert Róbert Gyula, a szabadságharc vérbe fojtása után nem hagyott fel a szabadság gondolatával. A Szabadság trilógia első kötetét, a Szabadságharcost mutatták be a kultúrházban, a Szőlőszem Csopaki Nagycsaládosok Egyesülete szervezésében.

 Cey-Bert Róbert Gyula tovább harcolt, küzdött a világnak azon a tájain, ahol az emberek fegyvert fogtak az elnyomó hatalmak ellen. Fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy az '56-os pesti srácokban a hazaszeretet tüze magas lánggal égett, ezért voltak képesek helytállni és benzines üvegekkel szembeszállni a félelmetes szovjet páncélos hadosztályokkal. Versei gyönyörűen tükrözik ezeknek a népeknek hazaszeretetét és szabadságvágyát.

-Tizennyolc éves gimnazistaként vettem részt a pesti harcokban. Átéltem a szabadságharc győztes napjait és a novemberi szovjet orvtámadás utáni időszakot, a kétségbeesett utóvéd küzdelmeket. Máig ez utóbbi számít életem legszörnyűbb emlékének. Az események tanúja voltam, tudom, miről beszélek, és még erősen élnek bennem az akkori érzelmek, élmények, a társaimmal való beszélgetések szívszorongató pillanatai – hangsúlyozta a könyvbemutatón Cey-Bert Róbert Gyula, akinek nevéhez számtalan könyv fűződik, és ezek egy részét el is hozta dedikálásra. Ezúttal sem történelmi dokumentumot akart írni, hanem regényt. A megtörtént eseményeket olyan fikcióval színesítette és egészítette ki, amelyek kifejezik az akkori gondolkodásunkat és megmagyarázzák tetteink lélektani hátterét. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!