Méltóságteljesen emlékeztek meg Radnóti Miklósról

balaton.vehir.hu Forrás: csopak.hu 2018. 11. 08. 18:42

A Csopaki Nyugdíjasklub nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyik legaktívabb civil szervezet a településen. Kirándulásokon vesznek részt, önkéntes munkát vállalnak a közösségért, Csopakért, több programot is szerveznek maguknak és a nyilvánosságnak egyaránt.

 

A kultúrcsoport az elmúlt évek során számos költőfejedelemről megemlékezett, mint például Arany Jánosról, Illyés Gyuláról, József Attiláról, Petőfi Sándorról, Vörösmarty Mihályról, Zelk Zoltánról, az erdélyi költőkről, a teljesség igénye nélkül. Most Radnóti Miklósra esett a választás, a költő halálának 74. évfordulója alkalmából. A kultúrcsoport Radnóti válogatott verseiből adott ízelítőt a hallgatóságnak. A szomorú, szinte tényszerűen megírt versek zömében a háborúról, és az általa átélt szenvedésekről szóltak. Több vers is tükröt tartott az akkori társadalom elé, amit a költő egyik versében „Oly korban éltem én e földön...", meg is örökített. Versei nem csak az embertelen, barbár korról, a kiszolgáltatott ember szenvedéseiről vallanak. Költészete a szépségnek, az emberi tisztaságnak és méltóságnak, a sorson felülemelkedő emberi hősiességnek is művészi dokumentuma. 
A megemlékezést dr. Pécsvárady László csopaki lakos, Radnótihoz című vesével zárták. A közönség könnyes szemmel és nagy tapssal köszönte meg a színvonalas irodalmi műsort, melyet Dr. Horváth Imréné a csoport vezetője állította össze, az összekötő szöveget is megírta és elmondta. A költeményeket előadták Bíró Antalné, Csoó Sándorné, Gyarmati Lászlóné, Hajdú-Fehér Zsuzsa, Jáger Tibor, Jáger Tiborné, Látos Jenőné, Nagy Ferencné, Oláhné Schmidt Erzsébet, Poór Sándorné, Szabó Károlyné és Szél István.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!