1956. október 23-i megemlékezés Csopakon

balaton.vehir.hu 2018. 10. 23. 18:55

Csopak, 2018. október 23., kedd - A Csopaki Református Általános Iskola diákjainak zenés-ünnepi műsorát követően Ambrus Tibor polgármester osztotta meg emlékező gondolatait a kultúrházban. A rendezvény a Hősi emlékműnél koszorúzással zárult.

 

Ambrus Tibor polgármester az ünnepi beszéd elmondása előtt megköszönte a gyermekeknek, a felkészítő tanároknak és szüleiknek az ünnep műsort, amely valóban méltó volt a Nemzeti Ünnepünkhöz.

A Polgármester beszédében kiemelte: „… a barikádnak – ha tetszik, ha nem – két oldala volt. Nem lehetett egyformán szolgálni mindkettőn, hiszen a két oldalt nem egy utca, hanem világok választották el egymástól. És közöttük nem volt, mert nem lehetett átjárás.”

Ne felejtsük el! Ne hagyjuk elfelejteni: a barikád egyik oldalán a frissen visszaszerzett szabadságért harcoltak, és nem törődtek a saját életükkel, ezzel szemben a túloldalon az éppen elveszített hatalomért küzdöttek, és a saját életüket mentették.”

Majd gondolatait azzal zárta, hogy: „Senki döntését nem vitatjuk, de ez alapján ítélünk: így vált, így válhatott valaki 1956 hősévé, vagy éppen a forradalom és ezzel együtt a magyar szabadság, függetlenség árulójává.”

„Mi, késői utódok, közbülső láncszemek vagyunk a már nem élők és a még meg nem születettek között, ennek felismeréséből és elfogadásából épül az a sorsközösség, amit úgy nevezünk: nemzet.

Tisztelet a hősöknek! Tisztelet a magyar szabadság és függetlenség védelmezőinek!”

Ambrus Tibor polgármester

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!