Sajtóközlemény

balaton.vehir.hu 2018. 09. 24. 09:29

Csopak Község Önkormányzat, „A Mandulavirág Óvoda és hozzátartozó főzőkonyha infrastrukturális fejlesztése Csopakon” című pályázata 117.042.670 Ft, vissza nem fizetendő támogatásban részesült, a Magyarország Kormánya által a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, TOP-1.4.1-15-VE1, „A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” pályázati kiíráson a Széchényi 2020 keretében.

 A pályázati forrásból Csopak Község Önkormányzata a Mandulavirág Óvoda átalakítását, valamint a főzőkonyha áthelyezését megvalósította meg. A beruházás lehetővé tette az intézmény, hiányzó funkcionális elemeivel való bővítését, melyek kötelezőek, de másképpen nem kialakíthatóak. 

A projekt keretében eltérő helyszínen került kialakításra az óvodához tartozó főzőkonyha. A helyén melegítő konyha, valamint az óvodához tartozó eddig nem biztosított helyiségek kerültek kialakításra, mint tornaszobát és szertárt, foglalkoztató és fejlesztő helyiséget, valamint kazánházat.
A fejlesztés keretében megújuló energiát hasznosító technológiák is alkalmazásra kerültek, így az új kazánházban a megújuló erőforrásokat felhasználó napkollektoros meleg vízellátás és napelemes energiatermelő rendszer kiépítése megtörtént.

A kialakításra került főzőkonyha már meglévő épületének fejlesztésével elérhetővé vált a mai kor elvárásainak megfelelő közétkeztetés a településen. A konyha komplex építészeti - épületgépészeti felújításával és részbeni átalakításával egy új, 250 adagos főzőkonyha került kialakításra a szükséges helyiségekkel. A fejlesztéssel létrejött konyha kapacitása, az épület nagyságából adódóan a későbbiekben többletigény esetén bővítésre is ad lehetőséget.

A pályázat eszközbeszerzést is tartalmazott, mely keretében óvodai és konyhai berendezések, eszközök kerültek beszerzésre, melyek közvetlenül a szolgáltatáshoz kapcsolódnak.

A pályázati cél megvalósításával, a szolgáltatások minőségi fejlesztésével a településen az óvodai- és a közétkeztetéshez kapcsolódó feladatellátás színvonala jelentős mértékben javult, növekedett. A beruházás eredményeképpen a mai elvárásoknak megfelelő körülményeket lehetett teremteni mind a közétkeztetés, mind az óvodai nevelés területén. A szociális alapszolgáltatások fejlesztése a gyermekjóléti alapellátások minőségi javulását eredményezi.

A projekt 100%-os állami támogatás intenzitás mellett került megvalósításra.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!