Életet adni – szerelem, család, gyerek - Böjte Csaba ferences szerzetes előadása és a Marosszéki Kodály Zoltán gyermekkar fellépése Csopakon

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter Fotó: László György 2018. 07. 23. 10:51

Böjte Csaba ferences szerzetes ismét Csopakra látogatott, de mint mondta, reméli nem utoljára, mert nagyon jól esett neki az a szeretet, amit a közönségtől kapott. A rendezvényen fellépett a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar, hatalmas sikert aratva.

 Egy tűt sem lehetett leejteni az Üdülőfalu és Kemping nagytermében, olyan sokan jöttek el a szép, meghitt rendezvényre. Az esemény a gyerekkórus produkciójával kezdődött, amikor is gyönyörű ruhákban, a Marosszéki kerek erdő népdalra vonultak be. Repertoárjukon nemcsak reneszánsz dalok, egyházi énekek, hanem Kodály Zoltán, Bartók Béla és Bárdos Lajos zeneszerzők művei is szerepeltek.

Böjte Csaba szeméből áradt a szeretet, a lelki nyugalom, mely a közönségre is nagy hatással volt. Kedves szavai, sziporkázó humora, elmélkedő stílusa megérintette a hallgatóságot. Csaba testvért mélyen megdöbbentette az a statisztika, mely arról szólt, hogy Magyarországon a 40 évet betöltött férfiak 70 százalékának nincs gyereke. Mindez nagyon nagy szám, őt is mellbe vágta, sajnálja, hogy ennyire kitolódott a gyerekvállalás kora. A másik, ami számára megdöbbentő volt, hogy Magyarországon 100 ezer emberből kiderült, hogy 19 öngyilkos lesz. Ez azért is tragikus, mert a világranglistán a harmadik helyet foglaljuk el ezzel.

Azt hiszem, hogy a problémák gyökerében az áll, hogy nagyon nehezen tudunk befogadni, nagyon nehezen nyitjuk meg szívünk ajtaját egymás felé. A mostani rendezvényen felhívtam a figyelmet, hogy Jézus Krisztus milyen könnyen, szépen befogadta apostolait, mindannyiunkat. Ő tudott kiengesztelődni, és erre biztatok mindenkit, hogy mi magunk is törekedjünk befogadni, merjünk az élet mellett dönteni, gyereket vállalni, családot alapítani. Az előadás végén megkérdeztem a közönséget, hogy gazdagabbá váltak a gyerekek szép énekétől? És úgy gondolom, hogy a válasz határozott igen volt, hiszen a gyermek, az élet, az gazdagságot jelent. Adja az Isten, hogy Kárpátalján, Magyarországon és itt Csopakon, ahol nagy szeretettel fogadtak bennünket, az élet mellett döntsenek a magyar családok – nyilatkozta hírportálunknak Böjte Csaba.  

-A negyventagú kórus tagjai Felső-Nyárádmente és a Sóvidék településein élnek. Ők a Boldogasszony Iskolanővérek erdélyi missziójának a gyümölcsei. Igazából mi hiszünk a zenei nevelésben, a magyarság megmaradásának ebben a formájában. Magyar kultúrával és lelkiséggel leget segíteni a kint élő magyarokat – fogalmazott Vera nővér. A gyermekkart Czakó Gabriella karnagy, Nagy Éva Vera iskolanővér és Lokodi Anna tanítvány vezette. A kórus 2005-ben alakult, több nemzetközi versenyen is elismerték őket, 2015-ben pedig Magyar Örökség díjat kaptak tevékenységükért. Megható és felemelő érzés volt, amikor a közönséggel együtt elénekelték a Himnuszt és a Székely Himnuszt. A legvégén pedig Csaba testvér Isten áldását kérte a jelenlévőkre, majd együtt mondták el a Miatyánkot. 

Nagy Éva Vera iskolanővér vezényli a kórust

Lokodi Anna tanítvány is vezényelt a Marosszéki Kodály Zoltán gyermekkar meghitt műsorán

Dedikálás

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!