Homo ludens avagy Alkalmazott képírás

balaton.vehir.hu 2018. 06. 13. 20:54

Csopak 2018. június 13., szerda - Szerdán este Lelkes László Munkácsy-díjas grafikusművész munkáiból nyílt kiállítás a Csopak Galériában.

 A kiállítást  dr. Gereben Katalin művészettörténész nyitotta meg. Kiemelte, hogy az itt kiállított grafikákon, tanulmányrajzokon, alkalmazott grafikai terveken, plakátokon és a bankkártyákon jól követhető, jól látható, hogy  a művész  "Homo ludens",  játékos ember, ami Johan Huizinga szerint “az emberi kultúra a játékban, játékként kezdődik és bontakozik ki”.

Gereben Katalin és Lelkes László

A játék tehát nem szorul magyarázatra, jelenléte kezdettől fogva természetes adottság. A játék az emberiség életében az elsődleges kulturális tény. A kultúra “magasabb tartalmai”, az eszmék, ideológiák, mágikus kultuszok mind-mind származékos, a kultúra játszása közben utólag, az idők folyamán kialakult jelenségek. Ez a játékosság a művész életében, hétköznapjaiban is jelen van, hiszen kitünő vívó és teniszező, aki nemzetközi versenyeken is szerepel ugyanolyan jétékosággal szerepel.

-A bankkártyák tervezésekor is hűen követve az alkalmazott grafika stílusrendszerét, de ugyanakkor messzemenően él az alkotói szabadsággal, aminek együttes hatására születtek meg az alkotásai - fogalmazott a művészettörténész.

Lelkes László elmondta, hogy ezer szál köti Csopakhoz, hiszen itt van a nyaralójuk és kislányuk először volt itthon, mint otthon az állandó lakásukban. Az egyetem elvégzését követőn maradtam a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, mint docens és tanár, nézve az itt kiállított egyetemi éveim alatt készült tanulmányrajzokat rengeteg emléket idéznek fel - fogalmazott.

A kiállítást az érdeklődők keddtől-vasárnapig 9-11 és 17-19 óra között nézhetik meg. Hétfő szűnnap. A belépés díjtalan.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!