Létrehozták az Egészséges Csopakért Programot – a cél az egészség megőrzése

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter Fotó: Szendi Péter 2018. 04. 10. 10:09

A tudomány fejlődése és az emberek tudatos gondolkodásának következtében nem csak a nők, hanem a férfiak átlagéletkora is megnőtt. Az önkormányzat számára fontos, hogy a csopaki lakosoknál a megnövekedett élettartam jó egészséggel is társuljon, szükséges, hogy az emberek aktívan részt vegyenek a betegségek megelőzésében.

 Ezért létrehozták az Egészséges Csopakért Programot, amelynek célja, a csopaki lakosság egészségének megőrzése. Az emberek még mindig nem törődnek kellőképpen az egészségükkel, nem élnek a szűrővizsgálat adta lehetősséggel, éppen ezért sokszor a betegségek felismerése csak későn történik meg, amikor már nincs segítség. Mindenkinek meg kell értenie, hogy az időben felfedezett betegség gyógyítható, a szűrővizsgálat pedig életet menthet. -A csopaki lakosság tudatos felkészítésére, tájékoztatására van szükség, ehhez kívánunk segítséget nyújtani. Úgy döntöttünk, hogy egy komplex és egyben átfogó egészségügyi programot hozunk létre, az EFOP pályázat segítségével. Ez egy két éves program, amelyet elképzelésünk szerint, a néhány hetes kisbabáktól, a legidősebb csopaki polgárt is valamilyen formában bevonjuk. Évente két alakalommal a legkülönbözőbb szűrővizsgálatokat szervezünk, a lakosság minél szélesebb körű bevonásával. Május 12-én a Csopaki református Általános Iskolával közösen sport- és egészségnapot tartunk a településen, amelyen az emberek több szűrővizsgálaton vehetnek majd részt – kezdte a program ismertetését Ambrus Tibor polgármester.

Ambrus Tibor

Kibővítették a nem kötelező védőoltások ingyenessé tételét, de a program részletesen bemutatja az egészséges életformát, egészen a helyes mozgás és táplálkozásig.  Az Egészséges Csopakért Program fókuszpontjában a prevenció és az egészség megőrzése áll. Elsődleges célja a betegségek kezelésével szemben azok megelőzése, amennyiben mégis kialakult már valamely betegség, a cél annak mielőbbi felismerése, célzott szűrővizsgálatok segítségével. Csopak önkormányzata úgy döntött, hogy a nem kötelező védőoltásokat (bárányhimlő, a csecsemők vírusos hasmenése, a 12 éves fiúk HPV, a 8. osztályosok, a csecsemők agyhártyagyulladás, és a 65. év felettiek tüdőgyulladás elleni védőoltást) térítésmentesen biztosítja a szociális keret terhére.  

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!