Ambrus Tibor: Megpróbálunk magyarként élni, ameddig lehet

balaton.vehir.hu 2018. 03. 14. 21:33

Szerdán színes programfolyammal emlékeztek meg Csopakon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójáról.

Az ünnepi programfolyam Kovács István történész vetített-képes előadásával-beszélgetésével kezdődött a kultúrházban, a szabadságharcban részt vett lengyel légióról, honvédekről.

Ezt követően pedig a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társaságának felvonulása vette kezdetét az általános iskolától a kultúrház színházterméig. A társaság elnöke Schindelené Hortobágyi Emília elmondta, hogy 2005-ben alakultak meg, igaz akkor még 6-8 fővel, mára már összesen 63 taggal rendelkeznek.

Az alapító az ötletet Salzburgban látta még 2004-ben, amikor is a város a Mozart programsorozatában feltűntek a beöltözött hagyományőrzők. Balatonfüred mára már elképzelhetetlen jelenlétük nélkül egyes rendezvények, hazánkon kívül már külföldre is egyre többször hívják a társaságot. A ruhabemutató során a reformkori nagypolgári viselettől egészen a Bocskay-ig részletesen bemutatták a ruhakölteményeket, amit keringőzéssel zártak.

A Csopaki Református Általános iskola diákjaink műsorát követően a Csopak Táncegyüttes fergeteges táncával kápráztatta el az ünneplőket.

A közel három órás műsorfolyamot Ambrus Tibor polgármester ünnepi gondolata zárta.

Beszédében kiemelte, hogy a mi múltunk és benne 1848.49 története mindig, minden esztendőben arra figyelmeztet, hogy nekünk van kikhez mérni magunkat. Vannak elődeink, akikre felnézhetünk, akiktől megtanulhatjuk, hogy a szabadság önmagában nem, csak erkölcsi tartalmával együtt érték. Ezért mondhatjuk, hogy számunkra éppen a forradalom példája a bizonyíték arra, hogy a rend és a szabadság sohasem választhatók el egymástól. 1848-49 története, a magyar forradalom és szabadságharc arra tanít minket, hogy a nemzeti hűség és a szabadság sorsa szorosan összetartozó dolgok. A szabadság, amit mai fontosnak tartunk, és éppen ezért védünk minden lehetséges eszközzel, nem képzelhető el annak a földnek a szeretete nélkül, amelyen élünk – zárta gondolatit a polgármester.

A beszédet követően a tömeg fáklyás felvonulással a Hősök emlékművénél helyezték el a megemlékezés koszorúit, virágait.

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!