Péntek este Eperjes Károllyal – Visszatekintve ezen már csak röhögni lehet!

balaton.vehir.hu 2018. 02. 23. 22:08

A Retro Csopak Mozi pénteken este vetítette a Legényanya című filmszatírát, amelyet Garas Dezső 1988-ban rendezett. A filmvetítést követően a címszerepet játszó Eperjes Károly színművész, Kossuth és Jászai Mari-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt a vetítést követően a vendég.

 

A mára már klasszikussá vált film, a maga abszurditásával, a feje tetejére állított világában Rátóton játszódik, ahol minden férfit Bélának neveznek kivéve az újszülöttet, akit édesanyja Rozi, Józsinak keresztelt és az összes bonyodalom, beleértve az apát, akit a rendező Garas Dezső alakít, kezdetét veszi. A színművész beszélgetőpartnere Varga Kende Lőrinc volt.

Eperjes Károly elmondta, hogy a Legényanya filmet 1988-ban forgatták, amit a következő évben mutattak be. Az1998-ban bemutatott Eldorádó című film és még jó pár mind a szocializmus bukása előtt készül, ők sem igazán értették, hogy hogyan mehettek át az akkori cenzúrán, hiszen mindegyik sajátos, és groteszk módon ábrázolta a szocialista realizmust, társadalmat, annak bemutatott, mindennapi abszurd helyzetképével. Annyira szürreális életképek jelennek meg a Legényanyában, hogy erre Eperjes annyit mondott: visszatekintve ezen már csak röhögni lehet! Majd hozzátette, hogy a görbe tükör miatt Józsika volt a normális, a Bélák pedig az abnormálisak. A film pedig drámával végződik, Józsikát megkövezik a Bélák Rátóton, de előtte még életet ad a népmesei karakternek: Borsszem Jankó fiának, akit elküldött, mert nem erre a világra való…

A filmen kívül a színművész beszélt gyermekkoráról, főiskolai tanulmányairól színház és filmszerepeiről, hitről és önzetlen szeretetről, Istenről, értékrendekről, a magyarság szellemi megmaradásáról, egyetemi tanításáról és hogy miért nem születnek igazi film forgatókönyvek és mára már megengedheti magának, hogy ne fogadjon el filmszerepeket, olyanokat, amelyek nem tetszenek számára… Mindenesetre fantasztikus, ember közeli élmény volt másfél órát eltölteni Eperjes Károllyal mindenkinek.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!