Mobiltelefonnal a Balaton körül – csodálatos képek, kiváló túraútvonalak

A csopaki Ferenczi Istvánra nagy hatással volt Papp Lajos előadása

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter Fotó: Szendi Péter-Ferenczi István 2018. 01. 08. 12:49

A mai rohanó világban szinte oda se figyelünk azokra az értékekre, természeti csodákra, melyek lakóhelyünket és környékünket jellemzik. Sokszor átsiklunk felettük, nem szentelünk elég időt arra, hogy egy kicsit megpihenjünk. A mobiltelefonunkat ugyanakkor nagyon sokszor használjuk különféle dolgokra. Olykor nem árthat, ha fotózunk is vele.

 -Másfél évvel ezelőtt kaptam egy mobiltelefont, amelynek 16 megapixeles a kamerája, kiváló az optikája és a menü rendszere, amellyel profi kamera opciókat tudok beállítani. Amikor elkezdtem túrázni, mindig vittem magammal a telefont, és mintegy 6000 ezer fotót készítettem az elmúlt időszakban. A legtöbb képem Csopakon, Alsóörsön, Balatonfüreden és Tihanyban készült. Többször visszatértem olyan helyekre, amelyek nekem nagyon tetszettek, mert szép volt a kilátás, gyönyörű volt a táj, a természeti adottságok. Ekkor ötlött fel bennem, hogy készíthetnék olyan fényképeket, amelyek az egyes évszakokra jellemzőek. A természet annyira varázslatos, hogy mindig más képét mutatja. Büszkék lehetünk arra, hogy itt élünk, hiszen csodálatos helyek vannak a környéken – kezdi a beszélgetést Ferenczi István.

Csopaki strand télen és nyáron  (Fotó: Ferenczi István)

2016 év elején Papp Lajos professzor tartott egy színvonalas előadást Csopakon a kultúrházban. Itt kitért arra, hogy a rendszeres gyaloglás mennyire jó hatással van az emberi szervezetre, úgy a testre, a lélekre, mint a szellemünkre. Nagyon sok érdekes dolgot mondott, ami István számára és másoknak is meglepő volt. Ebből kifolyólag elkezdett gyalogolni, mert érezte, hogy szüksége van a rendszeres testmozgásra. Egyszer a testvérével, Ákossal, felmentek a Csákány-hegyi kilátóhoz, ahonnan csodálatos panoráma tárult eléjük. -Megláttam a Tihanyi-félszigetet, ekkor döbbentem rá, hogy mennyi értékes, szép hely van a környékünkön, melyről szinte semmit nem tudunk. Elkezdtem az interneten utánanézni térségünk nevezetességeinek, értékeinek. Fontosnak tartottam megismerni élőhelyünk és a Balaton-felvidék kalandos helyeit, természeti kincseit, látnivalóit.

Ferenczi István (Fotó:  Szendi Péter)

Mintegy 100 túrázása során döntött úgy, hogy elkezdi szervezni a nagyközönség számára is a kirándulásokat. Mindezek nem teljesítménytúrák, a cél az, hogy az emberek nyugodt körülmények között tudjanak gyalogolni, gyönyörködni a természetben, és megállni egy-egy fotózásra. Tavaly ősszel hat túrát szervezett. Nagy örömömére mindenki meg volt elégedve velük, senki nem tévedt el, ha valaki esetleg leszakadt a csoporttól, akkor visszament érte. -A legelső túrám egy sajkodi naplemente útvonal volt. Itt az időjárásra voltam maximálisan hagyatkozva. Előtte napokban néztem az előrejelzéseket, és szerencsére jó időt mondott, így gyönyörködhettünk a csodálatos naplementében. Mindezt még három tihanyi gyalogtúra követte. Ezután még kettő következett. Az egyik a csopaki Csákány-hegyi kilátótól indult, megtekintettük a felsőörsi Miske-sziklát, majd Lovason jöttünk le a Malomvölgynél. A legutolsó túra pedig Balatonfüreden volt, amely a Tamás-hegyet és a Koloskát érintette. Már megfogalmazódott bennem, hogy április-májusra milyen gyalogtúrákat szervezzek, tavasszal mégiscsak más képét mutatja a természet, mint ősszel. Azt azért szeretném leszögezni, hogy én nem tartom magamat túravezetőnek, hiszen ilyen „jogosítványom” nincs. Ugyanakkor szeretek Csopakon élni, a környéken barangolni, és ha ezzel még néhány embernek jót teszek, hogy szervezek túrákat, az számomra nagy örömöt jelent – zárta szavait István.

Sajkod télen és nyáron (Fotó: Ferenczi István)

Ferenczi István mintegy 100 túrázása során döntött úgy, hogy elkezdi szervezni a nagyközönség számára is a kirándulásokat. Mindezek nem teljesítménytúrák, a cél az, hogy az emberek nyugodt körülmények között tudjanak gyalogolni, gyönyörködni a természetben, és megállni egy-egy fotózásra.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!