Jelentős fejlesztések valósulnak meg idén Csopakon - Több pályázati támogatást nyert el az önkormányzat

balaton.vehir.hu Forrás: Szendi Péter Fotó: Szendi Péter 2018. 01. 05. 12:30

A településre mindig is jellemző volt, hogy folyamatosan épül-szépül. A tavalyi évben megkezdett strandfejlesztés idén folytatódik, ráadásul a Belügyminisztérium támogatásából több utcát felújítanak. Ambrus Tibor polgármester a Füredi út fejlesztésére is kitért.

 -A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. 46 millió 395 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette az önkormányzat strandfejlesztési pályázatát, többek között új vízi csúszdát kapott a községi strand és egy 200 négyzetméteres napozó-úszóstéggel is bővül a fürdő tavasszal. Szerettük volna az iskola tornatermének a padlózatán a hibákat kijavítani, mindez jelentős anyagi forrást igényel. Ha nyerünk pályázati támogatást, ha nem, ezt mindenképpen rendbe kell tenni. A Civilház rekonstrukciója is fontos eleme az idei fejlesztéseknek. Meg kell szüntetni a vizesedést, a külső homlokzatot a tetőszerkezet felújítani, a nyílászárókat kicserélni. Erre most folyik a tervezés és januárban a közbeszerzést kiírjuk – kezdi az idei beruházásokkal a falu első embere.

Az önkormányzat 200 millió forint vissza nem térítendő kormányzati céltámogatásban részesült, melyet közútjaik burkolat felújítására fordíthatnak. A támogatói okiratot a Belügyminisztériummal megkötötték, a támogatás felhasználásával, megfelelő árajánlat esetén, ígéretükhöz híven a Balaton, Hársfa, Mandulavirág, Napsugár, Gyöngyvirág, Kőkorsó, II. Rákóczi Ferenc, Kisfaludy Károly, Veszprémi, Deák Ferenc, Szent Donát utcák és a Sóstói körút felújítása valósulhat meg idén. Ugyanakkor folytatódik tovább a Fürdő utca mentén a járdafelújítás, melyre szintén támogatást kaptak.

Ambrus Tibor kitért a Füredi út esetleges felújítására és a körforgalom kiépítésére is. - Az egyik probléma az, hogy míg Balatonfüreden belterületi részen valósult meg a fejlesztés, addig nálunk nagyrészt külterületen kell, hogy mindez megtörténjen. A belterületi útra egy kisajátítással szinte mindent meg lehet oldani, csupán pénz kérdése. Nálunk a tulajdonosok beleegyezése nélkül mindez nem megy. Álmomban nem fordult az meg, hogy ilyen ellenállás lesz a tulajdonok egy részétől. Szerintem azáltal, hogy kiszélesedne az út, új útburkolatot kapna, ráadásul járda is épülne, megszűnnének a villanyvezetékek, akkor az ingatlanok értéke is növekedne. Érdekes módon sokan nem így gondolják. A problémát még az jelenti, hogy ez nem önkormányzati út, nekünk tulajdonosi jogunk itt nincs. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyébként 286 millió forintot szán a Füredi út felújítására. Én most úgy látom, hogy a Füredi út burkolatát ebből a pénzből felújítják, a körforgalmat pedig nekünk kell megvalósítani, remélhetőleg tudunk erre is majd pályázati támogatást kapni.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!